1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mission impossible – Soten vaikuttavuusarvionti tehty

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi Soten vaikuttavuusarviointinsa tänään. Hyvää työtä, mutta mahdoton tehtävä. Jos pitää arvioida, pitäisi tietää mitä arvioi. Tästä uudistuksesta ei voi kovin paljoa sanoa, koska se on niin monilta osin kesken. Sitä paitsi monenlaista voi vielä tapahtua, koska lähestyvien vaalien alla poliitikkojen mielenliikkeistä ei tiedä kukaan. Se nähtiin neljä vuotta sitten.

Kuva: Stina Tuominen / Yle Uutisgrafiikka

THL katsoo arvioinnissaan, että lakiesitys mahdollistaa sosiaali- ja terveydenhuollon välttämättömän uudistamisen ja tavoitellun perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon yhdistämisen ja yhteistyön parantamisen.

Uudistus luo edellytyksiä sille, että perustason palvelut vahvistuvat, eli sinne terveyskeskuslääkäriinkin voisi päästä paremmin, sanoo THL.

Tietohallintoon ja rahoitusjärjestelmän uudistamisessa on toivoa

THL arvioi, että esitys mahdollistaa alueille toimivamman tietohallinnon ja luo edellytyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusjärjestelmän uudistamiselle. Selvää on, että molempia tarvitaan, jotta sote-uudistus saadaan käytännössä toimimaan.

Mitä maksaa?

Sote-esityksen taloudellisia vaikutuksia ei tiedetä. Sen johtopäätöksen arvioinnista voi vetää.

THL sanoo, että perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon yhdistäminen voi hidastaa kustannusten kasvua, mutta uudistus ei sellaisenaan sitä tee. THL muistuttaa, että kustannusten kasvun hillitseminen edellyttää päätöksentekijöiltä ja johtajilta kykyä ja taitoa hyödyntää sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiorakenteen tarjoamat mahdollisuudet. Lue: Perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon pitää tehdä parempaa yhteistyötä, samoin pitää miettiä mitä tehdään ja missä.

Esimerkiksi monessa leikkauksessa laatu paranee ja kustannukset vähenevät, jos niitä tehdään harvemmissa sairaaloissa. Joissakin tapauksissa tämä integraatio merkitsee terveyskeskuksen tai sairaalan lopettamista. Kustannusten hillintä edellyttää siis poliitikoilta vaikeita päätöksiä. Tehtävä ei ole helppo.

Tuleeko tästä sotesta aiotussa ajassa valmista, sellaista järkevää valmista? Kysyn silläkin uhalla, että taidan pahoittaa ainakin ministeri Huovisen mielen.

THL toteaa myös, että vastikään budjettineuvotteluissa päätetty sote-budjettikehysjärjestelmä voi vaikuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon menokehykseen enemmän kuin varsinainen sote-uudistus. Katse kääntyy siis edelleen poliitikkoihin: kysymys on siitä, mitä halutaan ja päätetään. 

Käsiä voi siis pitää kyynärpäitä myöden ristissä, että poliitikot tekisivät viisaita ratkaisuja ja ylipäänsä tekisivät ratkaisuja niin hallituksessa, eduskunnassa kuin kunnissa.

Kyllä mää niin mieleni pahoitin

Toivon, mutta pelkään pahaa.  Viime viikkojen päivystysasetuskeskustelu ei lupaa hyvää. Se taitaa olla vain alkusoitto sille, mitä tulevina kuukausina tullaan näkemään. Jos päätös lopettaa synnytykset on pahoittanut niin monen poliitikon mielen, mitä tapahtuukaan, kun oma terveyskeskus tai sairaala pitäisi lopettaa tai järjestää asia uudella tavalla.

Se on jo nähty, että faktat tai Suomen etu eivät paljoa paina, jos vaalit lähestyvät. Silloin meidän kunnassa pitää hoitaa, leikata ja synnyttää.  

Tuleeko valmista?

Pakko on kysyä, tuleeko tästä sotesta aiotussa ajassa valmista, sellaista järkevää valmista. Kysyn silläkin uhalla, että nyt taidan pahoittaa ainakin peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) mielen.

Huovinen myönsi jo 12.9. Helsingin sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että järjestämislaki ei tule voimaan 2015 alusta, niin kuin oli tarkoitus. Hyväksytäänkö laki todella vaalitaistelun tiimellyksessä? Vaalien läheisyyteen hukkui edellinenkin yritys neljä vuotta sitten. Poliittiset paineet voivat vaalikamppailun keskellä olla liian suuret.

Paineita ja ongelmia riittää

Järjestämislakiehdotuksessa on merkittäviä perustuslakiongelmia. Osa kuntapoliitikoista ei taida vieläkään ymmärtää, kuinka ratkaisevasti sote-uudistus muuttaa kunnan asemaa.  Ihme, ettei kuntien mutina tai suoranainen huuto ole jo alkanut. Tosin vielä ehtii, lausuntoaikakin esityksestä päättyy vasta lokakuun puolivälissä.

Puolueet ovat sisäisesti jakautuneita. Aina vaan niissä on kuntaihmisiä ja sote-ihmisiä, joiden näkemykset eivät kohtaa. Keskusta ja perussuomalaiset sentään saivat maakuntamallinsa, vaikka sitä ei saakaan sanoa ääneen. Sen enempää kuin sitäkään, että demarit saivat julkisen terveydenhuoltonsa. Kokoomus sen sijaan ei saanut yksityistä terveydenhuoltoa samalle viivalle julkisen terveydenhuollon kanssa, mikä harmittaa monia. Tyytymättömyys kuuluu ja se ei vähään aikaan lopu.

Tekemistä vaille valmis

Mahdollisuuksia ja edellytyksiä on, se huokuu THL:n arviosta. Suunta on oikea. Kovin paljon vain on tekemättä. Onko tekemättä liian paljon?

Ensimmäisenä katse kääntyy soten parlamentaariseen ohjausryhmään ja sosiaali- ja terveysministeriöön. Josko niitä eteenpäin vieviä päätöksiä saisi, ennen kuin lakiesitys annetaan eduskunnalle?

Terveisiä vaan sinne ministeriöön: toivon vuorokauteenne enemmän kuin 24 tuntia. Pyydän parasta ja pelkään pahinta.