Elämänkaarikylän ensimmäinen vaihe valmistuu Pieksämäellä

Elämänkaarikylään pyritään kasaamaan palvelut kaiken ikäisille. Oppilaitoksia keskittämällä pyritään pitämään koulutus Pieksämäellä.

Pieksämäki
Elämänkaarikylä
Elämänkaarikylän ensimmäinen vaihe valmistuu marraskuun aikana.Pekka Havukainen / Yle

Pieksämäen Hiekanpäässä sijaitsee tällä hetkellä muun muassa urheilutalo selä uimahalli ja jäähalli. Lisäksi yläkoulu toimii jo tällä hetkellä Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa samoissa tiloissa. Jatkossa Hiekanpään liikuntapalveluja on tarkoitus kehittää ja alueelle aiotaan keskittää myös kaupungin eri oppilaitokset.

– Me uskomme, että kun tämä alue on siinä valmiudessa, että täällä on useita eri toimijoita, niin se houkuttelee meidän nuoria tänne opiskelemaan, kertoo Pieksämäen kaupungin sivistysjohtaja Kari Koistinen

Elämänkaarikylän avulla pyritään lisäämään kaupungin vetovoimaa ja ylipäänsä pitämään oppilaitokset kaupungissa. Ilman ajatusta elämänkaarikylästä esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä jatkolupa Diakonia-ammattikorkeakoululle olisi saattanut olla tiukemmassa. Rakenteilla oleva Pieksämäen elämänkaarikylä toimiikin eräänlaisena pilottina.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö seuraa hyvin mielenkiinnolla miten me onnistumme näissä ratkaisuissa täällä, koska tämän tyyppisiä rakenteellisia ratkaisuja joudutaan tekemään sadoissa koulutuksen järjestäjissä, kertoo sivistysjohtaja Koistinen.

Ensimmäinen vaihe yhdistää lapset ja vanhukset

Paraikaa Hiekanpäähän valmistuvan ikäihmisten palveluasuntolan sekä päiväkodin on määrä avata ovensa joulukuussa. Saman katon alla toimimalla pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti muun muassa tiloja ja henkilökuntaa. Samalla niin sanotut asiakkaat voivat oppia toisiltaan.

– Eli tullaan järjestämään varmasti jonkinlaista viikoittain kuukausittain yhteisiä tapahtumia, keroto Pieksämäen kaupungin varhaiskasvatuksen johtaja Eija Tarvonen.

Tulevaisuudessa samaa mallia on tarkoitus laajentaa eri alueen toimijoiden kanssa. Tilojen yhteiskäytöstä on jo kokemuksia diakonia-ammattikorkeakoululaisten ja yläkoulaisten osalta.

– Meillä on siitä erittäin hyviä kokemuksia kuluneen vuoden ajalta. Aluksi sitä vastustettiin, ettei Diak:n ja yläkoulun oppilaat voi opiskella samoissa tiloissa mutta esimerkiksi yläkoululaiset ovat käyttäytyneet erittäin hyvin ammattikorkeakoululaisten seassa, kertoo sivistysjohtaja Koistinen.

Seuraavassa vaiheessa Hiekanpäähän on tarkoitus rakentaa uudet tilat yläkoululle ja Etelä-Savon ammattiopistolle, Esedulle. Suunnitelmissa on, että myös lukiokoulutus seuraa Hiekanpäähän.