Nuorten vaativat flash mobillaan lisää vaikutusmahdollisuuksia

Nuoret kuntien vaikuttajat yllättävät tänään ohikulkijat pitkin Suomea. #nuvatlakiin-kampanjan huipentavien flash mob -tapahtumien viesti on, että nuorille on taattava nykyistä paremmat mahdollisuudet tulla kuulluksi ja olla mukana päätöksenteossa. Siis EI nimellisille nukkevaltuustoille, KYLLÄ todelliselle nuorten elämän asiantuntemukselle ja aidolle vaikuttamiselle.

Kotimaa
Hämeenlinnan #nuvatlakiin-kampanjan flash mob, nuoria letkajenkkaamassa Raatihuoneen edustalla
Nina Keski-Korpela / Yle

Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto vaatii nuorten äänen kuulumista kunnallisessa päätöksenteossa #nuvatlakiin-kampanjalla (siirryt toiseen palveluun). Nuoret vaikuttajat katsovat, että nuorisovaltuustojen asema ja toimintaedellytykset olisi turvattava lailla. Pelkkä maininta nuorten kuulemisesta heitä koskevissa asioissa ei nuorten vaikuttajien mielestä riitä.

Suomessa kuntien kesken on lisäksi suuria eroja siinä, miten nuorten kuuleminen on järjestetty. Hämeenlinnassa kaupungin vaikuttajaryhmä viesti sanomaa omalla flash mobillaan letkajenkkaamalla kaupungin Raatihuoneen edessä. Hämeenlinnassa toimii nuorisovaltuuston sijaan Nuorten Vaikuttajaryhmä.

Tuuloslainen Johanna Pispa on mukana Lammin-Tuuloksen vaikuttajaryhmässä.

– Nuvat lakiin! Yritetään saada nuorisovaltuustot, nuorisofoorumit, nuorten vaikuttajaryhmät jokaiseen kuntaan. Ettei olisi vain niitä aikuisten asioita, ja aikuiset päättämässä kaikista nuortenkin asioista. Aikuistenkin joukossa voi vaikuttaa, mutta kun ympärillä on samanikäisten piiri, siitä on hyvä lähteä liikkeelle viemään asioita aikuisillekin eteenpäin.

– Lammille tulee pidetyn huippukokouksen jälkeen kaukalo. Tuuloksessa on ollut nuorisotila, joka ei toiminut kovin hyvin, mutta nyt saatiin sekin sinne. Juuri tällaista toimintaa on saatu järjestettyä. Minun mielestäni Hämeenlinnassa kuunnellaan yllättävän hyvin nuoria. Minun kokemusteni perustella ollaan hyvin päästy vaikuttamaan asioihin, kehuu Pispa.