Miekkamiehen löytöpaikka paljastui englantilaisten laitteilla muinaiseksi hautausmaaksi

Janakkalan Hyvikkälän savisella pellolla on ollut muinainen kalmisto. Museovirasto kävi kahdessa päivässä läpi parin hehtaarin alueen yhdessä englantilaisen Yorkin yliopiston väen kanssa. Ilmeisesti miekkamiehen hautapaikan alueelle on haudattu myös useita naisia eri aikakausina.

kulttuuri
Miehiä sänkipellolla metallinpaljastimien kanssa
Timo Leponiemi / Yle

Museoviraston arkeologisten kenttäpalveluiden koekaivausryhmä kävi peltoa läpi Janakkalan Hyvikkälässä pari päivää tehden geofysikaalisia mittauksia yhdessä englantilaisen arkeologin Tim Sutherlandin tiimin kanssa.

Sutherlandilla oli mukanaan Yorkin yliopiston magnetometri ja maavastusmittauslaitteita, joilla saatiin sähköinen karttakuva pellon sisällöstä. Samalla kokeiltiin uusia tarkempia metallinpaljastimia.

Lisäksi oli pieniä rinkuloita, joista täytyy kysyä tarkemmin asiantuntijoilta

Simo Vanhatalo

– Mittauksissa näkyi ison navetan tai ladon pohja, joka oli 1900-luvun alusta. Samoin vanhoja peltosaroja ja kaarevia kuvioita, joista emme vielä tiedä, mitä ne ovat. Lisäksi oli pieniä rinkuloita, joista täytyy kysyä tarkemmin asiantuntijoilta, kertoo Museoviraston tutkija Simo Vanhatalo.

Ladolla tai navetalla ei ole suoranaista yhteyttä miekkamieheen. Tosin rakennusta pystytettäessä on saattanut käydä niin, että rakennustöiden aikana muinaiset haudat ovat tuhoutuneet ja niissä olleet esineet vaihtaneet paikkaa.

Miekkamiehen tuntumaan oli haudattu naisia

Janakkalan kuuluisimman historiallisen vainajan eli miekkamiehen hautapaikan ympäristöstä löytyi viime vuoden lopulla useita naisten koruja. Vanhatalo kertoo, että yksi koruista oli pyöreä levysolki, jossa oli vielä kangaskudosta jäljellä.

– Koru on oletettavasti pohjoiselta ristiretkiajalta eli 1050-1150-luvuilta. Kaikki korut ovat nyt konservoitavina.

Korut antoivat jo ennakkoon Museovirastolle viitteitä siitä, että Hyvikkälän pelto on ollut muinainen hauta-alue. Vanhatalon mukaan nyt tehdyt tarkemmat tutkimukset varmistivat asian. Paikalle on todennäköisesti haudattu miekkamiehen lisäksi useita naisia eri aikakausina.