Jymyn ylivoimaisuus perustuu toimivaan seuratyöhön

Sotkamon Jymyn menestyksen salaisuus on SuperJymy. Urheilutoimenjohtaja Mikko Kuosmasen mukaan menestyksen rakentaminen vaatii vuosia, mutta ennen kaikkea toimivan seuran. Toimiva seura luo myös mahdollisuuden tähdille kehittyä. Kuosmanen muistuttaa, ettei oikotietä menestykseen ole.

urheilu
Jymy kylpee Sapsossa.
Katja Oittinen / Yle

Sotkamon Jymyn vuodesta toiseen jatkuva ylivoima miesten Superpesiksessä sai tämän vuoden mestaruusjuhlassa jopa Superpesiksen toimitusjohtajan toteamaan kehujen jälkeen, että Jymyn ylivoima ja Vimpelin kakkosasema ovat jo niin selviä, että kilpailullisesti tilanne näyttää tylsältä.

SuperJymyn urheilutoimenjohtaja Mikko Kuosmanen tuhahtaa, että silloin täytyy korjata tilannetta. Hän heittää seuroille vinkin.

– Urheilija ja valmentaja keskiöön. Tämä edellyttää sitä, että tarvitaan toimivia seuroja jotka pystyvät tekemään pitkäjänteistä työtä.

Sotkamossa tämä on osattu jo vuosia, mutta muualla vielä mietitään. Kuosmanen heittää suoraan, ettei Sotkamon menestysreseptiä voi suoraan muualle siirtää.

– Jos ajatellaan, että tällainen malli tehtäisiin jossain muualla, niin eihän se toimisi. Se lajivalinta olisi varmasti jääkiekko, salibandy, tai vaikka jalkapallo, jossa laadukasta toimintaa tehdään jo aikaisemmassa vaiheessa. Tällä tavalla hukattaisiin hirvittävän paljon urheilijoita, kun aikaisessa vaiheessa tehdään johtopäätöksiä. Urheilija tekee päätöksen itse lopettaa lajin harrastaminen D- ja C-ikäisenä kun hän on F:stä asti siihen täysillä panostanut.

Ei liian nuorena, mutta koko ajan

Nuorena pelataan jääkiekkoa, hiihdetään ja ollaan muissa lajeissa mukana, sanoo Kuosmanen. Toimintaympäristö antaa siihen Sotkamossa hyvät mahdollisuudet.

– Sitten kun kriittinen oman lajin valinnan vaihe tulee, ei maha ole vielä täynnä. Lajinvalintaa ei ole tehty liian aikaisessa vaiheessa, mutta monipuolinen pohja on tullut muiden lajien kautta.

Vanha sanonta pitää sittenkin paikkansa. Suurilla paikkakunnilla on harrastuskirjo laaja.

– Jos ajatellaan pesäpalloseuroja, ne on pienten kylien lajeja. Juniorileireillä on paljon urheilijoita, joilla on pesäpallo kakkoslajina. Kun tulee lajinvalinnan aika, lahjakkaita pesäpalloilijoita siirtyy jääkiekkoon, jalkapalloon ja niin edespäin. Pienemmissä kylissä sitä vaihtoehtoa ei ole ja sitä kautta pienet kylät nousevat, toteaa Kuosmanen.

Menestys seuraa kovaa työtä. Se antaa myös mahdollisuuden jatkaa työntekoa, sanoo Kuosmanen. Urheilijan on saatava joka päivä valmennusta. Jotta tämä onnistuu, seuran on oltava toimiva. Viikonloppuleirit eivät menestykseen riitä, vaan ajavat lahjakkuudet toisten lajien pariin.

– Tämmöisistä vuoden kahden projekteita vedetään nopeita johtopäätöksiä ja mennään taas eri suuntaan ja sitä kautta resursseja hukataan.