1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Teknologinen kehitys on vähentänyt lapsikuolleisuutta - päivittäin maailmassa kuolee noin 17 000 lasta

Erot lapsikuolleisuudessa eri maiden välillä ovat suuria: Angolassa syntynyt lapsi kuolee ennen viisivuotissyntymäpäiväänsä 84 kertaa todennäköisemmin kuin luxemburgilaislapsi.

YK:n mukaan lapsikuolleisuuden taso on lähes puolittunut vajaan neljännesvuosisadan aikana.

Kahdeksan maata on onnistunut vähentämään lapsikuolemien määrän vähintään kahdella kolmasosalla vuodesta 1990 vuoteen 2013. Maat ovat Malawi, Bangladesh, Liberia, Tansania, Etiopia, Itä-Timor, Nigeria ja Eritrea.

Viime vuonna yli kuusimiljoonaa lasta kuoli ennen viiden vuoden ikää, kertoo Unicefin, Maailman terveysjärjestön ja Maailmanpankin raportti. Määrä on 200 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

– Uuden teknologian innovaatiot ovat tehneet mahdolliseksi ihmishenkiä pelastavat väliintulot entistä kustannustehokkaammin, erityisesti joillain maailman köyhimmillä alueilla, sanoo Unicefin terveysohjelmien johtaja Mickey Chopra.

Merkittävimpiä lapsikuolemien aiheuttajia ovat malaria, keuhkokuume, ripuli ja synnytykseen liittyvät komplikaatiot.

Angolan jälkeen suurimmat lapsikuolleisuustasot olivat viime vuonna Chadissa, Somaliassa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Vähiten lapsia kuoli Luxemburgissa, Suomessa, Norjassa, Singaporessa ja Japanissa.

Angolassa menehtyi 167 lasta tuhannesta syntyneestä lapsesta. Luxemburgissa määrä oli kaksi ja Suomessa kolme.