Somalivanhemmat vastustavat Isis-värväystä: Saarnaisin ja pesisin hänestä sellaiset ajatukset pois

Joukko somalivanhempia on päättänyt toimia somalinuorten Isis-värväystä vastaan pääkaupunkiseudulla. Vastalääkkeeksi tarjotaan kuuntelua ja keskustelua urheilun parissa.

Ulkomaat
Elm haastattelussa
Somalitaustainen Elm kertoo Ajankohtaiselle kakkoselle olevansa huolissaan siitä, että Suomesta värvätään somalinuoria Isis-järjestön riveihin.

Pääkaupunkiseudun koulu perjantai-iltana. Täällä tiivistyy suomalaisvanhempien huoli Syyriasta. Koolla on poikkeuksellinen ryhmä. Joukko somali-isiä on päättänyt tarttua ongelmaan, joka koskee suomalaisten somalinuorten liittymistä Isis-järjestön riveihin.

Vanhemmat järjestävät ensimmäistä tapaamista nuorten kanssa. Tarkoitus on viettää aikaa pelaten, mutta myös kuunnellen, missä somalinuoret menevät tällä hetkellä.

Ryhmän vetäjä Elm on ainoa, joka suostuu haastattelun somaliyhteisön tämän hetken kipeästä kysymyksestä: Miksi Isis-järjestö on pystynyt houkuttelemaan somalinuoria Suomesta?

– Minun mielestäni se on aika vakava juttu. Minä ja minun kaltaiseni vanhemmat ovat huolissaan siitä, että miten voidaan nämä ilmiöt estää. Meidän nuoremme eivät osallistuisi sellaisiin asioihin, jotka eivät kuulu heidän elämäänsä, Elm sanoo pelikentän laidalla.

Vanhemmat antavat neuvoja

Elm on mukana kansainvälisessä verkostossa, jossa tehdään vastaavaa vapaaehtoistyötä somalinuorten parissa. Suomessa työhön ei ole rahaa.

Mitä vanhemmat ovat päättäneet tehdä Isis-värväystä vastaan?

– Me emme voi tehdä monia asioita, mutta me voimme järjestää sellaisia paikkoja, missä nuoret tulee kokoontumaan ja pelaamaan yhdessä. Samoin kierrämme ostoskeskuksia ja suurimpia moskeijoita, joissa liikkuu somalinuoria.

– Aina kun näemme sellaisen nuoren, joka oireilee, me yritämme houkutella hänet mukaan. Annetaan neuvoja, jos hän niitä tarvitsee. Me voimme ohjata hänet esimerkiksi työvoimatoimistoon, jossa on tarjolla koulutusta, Elm kertoo.

Karu tosiasia on se, että Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 ikäluokan 15–29-vuotiaista somalinuorista reilut 31 prosenttia ei ollut töissä tai koulussa.

Vanhemmat haluavat saada nyt kontaktin somalinuoriin, jotka miettivät lähtöä Isis-järjestön riveihin.

– Kotouttamisjuttuja on tehty vaikka kuinka paljon, mutta minun mielestäni kysymys on, ovatko ne onnistuneet. Kun nuori ihminen syrjäytyy, häntä voidaan käyttää hyväksi, häneen voidaan vaikuttaa, Elm pohtii tilannetta.

Somalinuoret olleet erityisesti esillä

Isis-järjestön riveissä on useista eri kansallisuuksista tulevia henkilöitä Suomesta.

Suomalaistaustaiset somalinuoret ovat nousseet esiin näyttävien esiintulojen takia jihad-viesteillään sosiaalisessa mediassa.

Mitä vapaaehtoista nuorisotyötä tekevä Elm haluaisi sanoa nuorelle, joka suunnittelee lähtöä Syyriaan ja Isiksen riveihin?

– Minä ottaisin asian puheeksi. Menisin hänen lähelleen. Pyytäisin hänet tulemaan minun kotiini. Saarnaisin hänelle ja yrittäisin pestä hänestä pois tällaiset ajatukset, Elm sanoo.

Lisää aiheesta illan Ajankohtaisessa kakkosessa kello 21.00 TV2.