"Maailman köyhin presidentti" tuli kylään

Uruguayn presidentti José Mujica vierailee Suomessa, koska toivoo maahansa uutta suomalaista sellutehdasta. Sellu ei kuitenkaan tee hänestä mielenkiintoista, vaan hänen arvomaailmansa.

Kotimaa
Uruguayn presidentti José Mujica.

Uruguayn presidentti José Mujica on monella tapaa erilainen kuin presidentit yleensä. Hän on entinen vasemmistosissi ja oli sotilasdiktatuurin aikana poliittisena vankina yli kymmenen vuoden ajan.

Hän lahjoittaa 90 prosenttia tuloistaan hyväntekeväisyyteen. Hän asuu pienellä maatilallaan, ja on ehdottanut presidentin virka-asunnon käyttämistä kodittomien suojana.

Myös hänen politiikkansa on erilaista kuin monen muun valtionpäämiehen. Hän on ajanut läpi monia liberaaleja lakeja, jotka ovat ristiriidassa katolisen kirkon oppien kanssa. Uruguay on hänen aikanaan laillistanut abortin sekä ottanut valtion kontrolliin marihuanan kasvatuksen, myynnin ja käytön.

Mujica voitti presidentinvaalit vuonna 2009 Uruguayn vasemmistopuolueiden ryhmittymän "Laaja rintama" edustajana. Hän ei ole ehdolla seuraavissa vaaleissa, jotka ovat lokakuussa tänä vuonna.

Hän vierailee Suomessa yhdestä tietystä syystä: Hän haluaa Uruguayhin lisää suomalaisia sellutehtaita. Maassa toimii jo yksi UPM:n omistama tehdas ja toinen, Stora Enson puoliksi omistama tehdas.

Presidentti Mujican haave uudesta sellutehtaasta antoi Ylelle mahdollisuuden esittää tälle poikkeukselliselle presidentille kysymyksiä myös muista aiheista.