1. yle.fi
  2. Uutiset

Skotlannin itsenäisyys voisi iskeä erityisesti skottilaiseen - saarivaltion mallasaarteen valmistajat ovat huolissaan

Valuutan heilahdukset ja menetetyt tulliedut uhkaisivat Skotlannin toiseksi suurinta vientiteollisuutta itsenäistymisen myötä.

Ulkomaat
Kuvassa kaksi lasia ja viskipullo
Yle

Skotlannin itsenäisyys saattaisi vahingoittaa maan tunnetuimmasta vientituotteesta vastaavaa teollisuudenhaaraa.

Monet skotlantilaiset viskitislaamot ovat ilmaisseet huolensa maan itsenäistymispyrkimyksistä.

Huolta aiheuttaa muun muassa ajatus Britannian punnasta irrottautumisesta, mikä voisi johtaa arvaamattomiin seurauksiin, kun Skotlannin oman valuutan arvo olisi arvoitus. Skotlanti myös menettäisi asemansa EU:n vapaakauppa-alueella, ja joutuisi hakemaan jäsenyyttä uudelleen, mikä voisi viedä vuosia.

Tislaamojen kansainväliset kauppasuhteet voisivat kärsiä kolauksen itsenäisyyden seurauksena.

Tämä teollisuudenhaara on erityisasemassa tässä keskustelussa.

David Frost

– Tämä teollisuudenhaara on erityisasemassa tässä keskustelussa. Itsenäisen Skotlannin valuutan luonne on epäselvä, ja tämä voisi itsestäänselvästi vaikuttaa vientiimme, tuotantoketjujen hallinnointiin, hintoihin ja kilpailukykyyn, sanoo skottilaisen viskijärjestön johtaja David Frost verkkojulkaisu Munchies'sille.

Viskinvalmistajat ovat ilmaisseet huolensa myös muun muassa The Washington Post -lehden haastattelussa. Lehden haastattelemista valmistajista suuri osa piti maan toiseksi tärkeimmän vientiteollisuuden riskeeraamista hulluutena.

– Olen huolissani siitä, että riskit huomataan vasta kun on liian myöhäistä, sanoi Ian Macleod-tislaamon edustaja Mike Younger The Telegraph -lehteen kirjoittamassaan avoimessa kirjeessä.

Viidennes Skotlannin vientituloista tulee viskistä. Saarivaltiossa valmistetun viskin myynnistä saadut tulot ovat kaksinkertaistuneet kymmenen viime vuoden aikana noin 5,5 miljardiin euroon. Viski on Skotlannille taloudellisesti toiseksi tärkein vientituote Pohjanmeren öljyn jälkeen.

Skottilaisen viskin valmistus on maantieteellisesti suojattu, eli sitä voidaan valmistaa vain Skotlannissa. Maassa on noin sata aktiivista tislaamoa. Niiden tuotannosta 90 prosenttia myydään ulkomaille noin 200 eri maahan.

Lue seuraavaksi