1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotaharjoituksessa – "Olette samaa tasoa kuin maailman parhaat"

Amerikkalainen komentaja kehuu Utin jääkärirykmentin sotilaita. Yhteistyö Nato-maiden kanssa sujuu, vaikka tässä harjoituksessa Suomi on mukana ensimmäistä kertaa.

Helokopteri
Mika Mäkeläinen raportoi harjoituksista Saksasta.

Betoniportaat vievät syvälle maan alle. Teräsovien takaa paljastuu askeettisia huoneita, joiden on tarkoitus kestää vihollisen isku. Tarkkaan vartioitu parakkirakennus sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohdassa Baumholderissa, Saksan lounaisosassa.

Nyt käynnissä on kuitenkin vain leikkisota. Yhdysvallat on kutsunut seitsemän muun Naton jäsenmaan sekä Suomen ja Ruotsin sotilaita Jackal Stone 14 -nimiseen erikoisjoukkojen harjoitukseen.

Suomelle kerta on ensimmäinen, tarkkailijoina suomalaiset tosin katsastivat harjoituksen pari vuotta sitten. Utin jääkärirykmentistä on mukana 31 miestä, kaikkiaan osallistujamaat lähettivät harjoitukseen 1 200 sotilasta.

"En näitä vehkeitä täällä kadehdi"

Tarkoituksena on oppia tekemään töitä ulkomaisten kollegoiden kanssa kriisinhallinnassa ja miksei muussakin. Harjoituksessa järjestettiin esitys, jossa neljän maan – yhtenä niistä Suomi – erikoisjoukot näyttivät taitojaan sekajoukkueilla.

Kuva: Yle

Näin kokemuksen karttumista erittelee erikoisjääkäripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Jukka-Pekka Kiukas.

– Taisteluammunnoissa toki tulee aina uusia tekniikoita esille, samoin toiminta rakennetulla alueella. Ne ovat sellaisia, mitä on täällä päästy harjoittelemaan, ja sitten helikopteritoiminta päivällä ja yöllä, rynnäkkököysilaskeutumiset ja muut, Kiukas luettelee.

Helikoptereita harjoituksesta löytyy monenlaisia. Nato-maiden erikoisjoukkojen kalusto on kirjavaa, ja Itä-Euroopan mailla on yhä käytössään jopa Neuvostoliitossa valmistettuja koptereita.

Tuorein kalusto on amerikkalaisilla. Kiukas vilkaisee takanaan näkyvää V-22 Osprey -kuljetuskonetta, joka voi nousta pystysuoraan kuten helikopterit. Uutuutta ei ole kaivattu Suomessa.

Kuva: Yle

– Meillä on Suomessa esimerkiksi erittäin hyvät NH-90-helikopterit, ja minä en näitä vehkeitä täällä kadehdi. Meillä on hyvät laitteet Suomessa, Kiukas vakuuttaa.

Harjoituksessa torjutaan terroristeja, ei Venäjää

Pariviikkoinen harjoitus suunniteltiin viime vuonna, jolloin ei ollut tietoakaan Krimin valloituksesta tai Ukrainan sodasta. Harjoituksessa simuloitiin tilanne,jossa terroristit ovat saaneet jalansijaa keskellä Eurooppaa.

Jatkakaa harjoittelua, syökää vihanneksenne ja nukkukaa hyvin. Jatkakaa samaan tahtiin.

kenraalimajuri Gregory Lengyel

– Täällä me voimme näyttää sen, että voimme toimia luotettavana ja ammattitaitoisena kumppanina esimerkiksi kriisinhallintaoperaatioissa, Kiukas sanoo.

Harjoituksissa toimintaa käydään läpi niin monta kertaa, että eri maista tulevat erikoisjoukot osaavat toimia samalla ennustettavalla tavalla, nopeudesta tinkimättä.

– Kaikki pääsevät nuoteissa samalle sivulle operaatioiden johtamisessa, sanoo kenraalimajuri Gregory Lengyel, joka toimii Yhdysvaltain Eurooppaan sijoitettujen erikoisjoukkojen komentajana.

Lengyel on tyytyväinen suomalaisten panokseen harjoituksessa. Ainakaan julkisesti hän ei keksi, mitä pitäisi vielä harjoitella kotiläksyinä.

Kuva: Yle

– Erikoisjoukkonne ovat samaa tasoa kuin maailman parhaat. Joten jatkakaa harjoittelua, syökää vihanneksenne ja nukkukaa hyvin. Jatkakaa samaan tahtiin, Lengyel myhäilee.

Tosin samansuuntaiset kehut irtoavat kysyttäessä myös muiden harjoitukseen osallistuvien maiden erikoisjoukoista.

Harjoituksessa yhteinen kieli on englanti, ja kaikessa noudatetaan Naton käytäntöjä.

Harjoitus on osa sitä käytännön yhteistyötä, jota Suomi ja Nato tekevät. Erityisesti nyt, kun Afganistanin kriisinhallintaoperaatio on lopuillaan, Suomi ja Ruotsi ovat aktiivisesti pyrkineet etsimään uusia yhteistyömuotoja Naton kanssa.

Yle Uutiset / Mika Mäkeläinen, Baumholder
@Mikareport (siirryt toiseen palveluun)