Supo: Kaikki Syyriaan matkanneet eivät ole turvallisuusuhka

A-studion tietojen mukaan osa Syyrian sotaan matkanneista on palannut Suomeen pettyneinä tai jopa traumatisoituneina. Supo korostaa, että kaikki alueelle matkustaneet eivät suinkaan muodosta uhkaa Suomelle.

Syyriasta on palannut Suomeen joitakin ihmisiä. A-studion tietojen mukaan joukossa on traumatisoituneita tai vähintään kokemukseensa pettyneitä tapauksia.

Supo ei kommentoi määriä, mutta vahvistaa että heidän laskelmiinsa noin 40 henkilöstä sisältyy joitakin palanneita, joitakin edestakaisin matkustavia ja joitakin kaatuneita. Siksi Supo käyttää yleisluontoista ilmausta "konfliktialueelle matkustaneet".

Kaikki yli 40 tiedossa olevaa eivät siis taistele. Supon mukaan "merkittävästi yli puolet" on osallistunut tai pyrkinyt osallistumaan aseelliseen toimintaan. Suurin osa yli 40:stä Suomesta lähteneestä on Supon mukaan edelleen alueella.

Myös sisäministeriön viime viikolla julkaisemassa Väkivaltainen ekstremismi (siirryt toiseen palveluun)-katsauksessa todetaan, että Syyriaan matkustaneiden motiivit ja toiminta vaihtelevat suuresti.

A-studio on jäljittänyt varmuudella 15 Syyriaan lähtenyttä tai siellä Suomesta käynyttä henkilöä. Heistä kolmasosa on ollut alueella ennen kaikkea humanitaarisessa roolissa. Kaksi kolmasosaa on osallistunut väkivaltaiseen toimintaan tai sen tukemiseen ja heistä kolme kuollut.

Sota-alueelta palaaviiin on liitetty riski terrori-iskujen vaarasta Suomessa tai muusta väkivaltaisesta toiminnasta.

Suojelupoliisi korostaa, että kaikkien palanneiden kohdalla tämä riski ei tietenkään konkretisoidu.

– Kaikki Syyriaan matkanneet eivät automaattisesti ole turvallisuusuhka Suomelle, Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva selventää.