1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläiset lisäävät kierroksia – suomalaisyrityksiä houkutellaan investoimaan itänaapuriin

Venäläis-suomalaisen kauppakamarin mukaan suomalaiset yritykset jarruttavat tällä hetkellä suurinvestointejaan Venäjälle. Taustalla on ennen kaikkea pakotenokittelu Venäjän ja länsimaiden välillä. Synkästä tilanteesta huolimatta venäläiset aloittavat Suomessa uutta lobbauskierrosta, jolla he houkuttelevat investointeja itänaapuriin.

talous
Pietarin investointikomitean puheenjohtaja Irina Babyuk.
Pietarin investointikomitean puheenjohtaja Irina Babyuk.Yle

Helsingissä hotelli Haveniin kokoontui tiistaina joukko toiveikkaita venäläislobbaajia.

Heidän tarkoituksenaan oli lisätä suomalaisten yritysten investointeja Pietariin ja siksi he ovat perustamassa pysyvää toimintaa Suomeen.

Pietarin investointikomitea järjestää jatkossa määräajoin Helsingissä tapaamisia, joissa he kertovat suomalaisyrityksille investointikohteista. Aiemmin vastaavaa toimintaa kaupunki on harjoittanut vain Monacossa.

Vaikka kansainvälinen tilanne on vaikea, pietarilaiset kuitenkin vakuuttavat, että kaupunkiin virtaa rahaa entiseen tahtiin.

– Suorien investointien määrä on vain kasvanut. Tarkkoja lukuja minulla ei tosin ole, sanoo Pietarin investointikomitean puheenjohtaja Irina Babyuk.

"Suomalaiset jarruttavat investointeja"

Investointihanojen kääntäminen auki ei kuitenkaan käy hetkessä. Kuvat Valion itärajalla seisovista maitorekoista ovat syöpyneet suomalaismieliin.

Yrityksiä itäviennissä auttavan Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Mirja Tiri kertoo, että suomalaiset jarruttavat nyt isoja investointeja.

– Suurien investointien osalta investoinnit ovat luonnollisesti vähentyneet, jos niitä verrataan vuosiin 2012 ja 2013. Yritykset ovat jäädyttäneet investointeja.

Vaikka suuria uusia investointeja Venäjälle ei ole tehty, maa ei kuitenkaan ole korviaan myöten vaikeuksissa. Siitä kertoo myös se, ettei yksikään länsimainen yritys ole vetäytynyt Venäjältä.

Pietarilaiset ovat kuitenkin kiinnostuneita suomalaisyrityksistä, sillä ne kilpailevat suurimman investoijan tittelistä saksalaisten kanssa.

Puheenjohtaja Babyuk korostaakin suomalaisten ja venäläisten pitkiä suhteita.

– Meillä on pitkä yhteistyökokemus suomalaisten kanssa investointihankkeista. Viime vuonna toteutimme suomalaisten kanssa yli 600 miljoonan euron edestä hankkeita.

Eri arvioiden mukaan suomalaiset ovat investoineet Venäjälle noin 11 miljardia euroa. Siksi pietarilaiset jalkautuvat nyt Helsinkiin ja haluavat tehdä investoinnit entistä helpommiksi suomalaisyrityksille.

Helsingin jälkeen pietarilaiset suuntaavat omien sanojensa mukaan Lontooseen ja Dubaihin.

Lue seuraavaksi