Hyppää sisältöön

Palonalku valtakunnallisesti merkittävässä myllyssä – unohdettu rakennus jatkuvan ilkivallan kohteena

Metsäyhtiö UPM:n omistama, Kajaanin Ensiläntiellä sijaitseva, 1910-luvun historiallinen mylly on päässyt huonoon kuntoon. Nyt poliisi tutkii, onko tiistaina myllyssä sammutettu palonalku sytytetty tahallaan.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Tiistai-iltapäivänä ohikulkija huomasi Ensiläntien tiilisestä, autiosta myllyrakennuksesta tulevan savua. Paikalle saapunut pelastuslaitos löysi palonalun välipohjasta, ja sai sammutettua sen.

UPM:n kiinteistöjohtaja kuuli palon alusta Yle Kainuulta.

– Mylly on pitkään ollut tarpeettomana. Olemme keskustelleet vuosien varrella eri tahojen kanssa myynnistä tai vuokrauksesta, mutta vielä ei sellaista mahdollisuutta ole tullut vastaan, kiinteistöjohtaja Samuli Eerolainen UPM:ltä kertoo.

Mylly on alunperin kuulunut Ensilän tilaan. Kajaanin Puutavara Osakeyhtiö sai tilan omistukseena ostettuaan vuonna 1916 Kajaanin Tihisenniemellä toimineen Nieminen & Kärnä sahalaitoksen. Ensilän tila toimi Kajaanin Puutavara Oy:n maanviljelystilana, ja mylly rakennettiin vuonna 1917.

Ensilän mylly jäi UPM-Kymmen Oy:n omistukseen Kajaanin kaupungin kanssa sovitun aluevaihdon jälkeenkin. Kuva: Katja Oittinen / Yle

UPM ja Kajaanin kaupunki tekivät aluevaihtoja hiljattain, mutta silloin osapuolet sopivat, että mylly säilyy edelleen metsäyhtiö UPM:n omistuksessa.

– Se oli lähinnä kaupungin toive, että mylly jäisi meille, Eerolainen sanoo.

Kunnossapito liian kallista

Myllyn naapurissa olevan kunnostetun Ensilän tilan isäntä Paavo Enroth sanoo, että mylly kohtaa ilkivaltaa jatkuvasti.

– Lähes päivittäin siellä jotain tapahtuu, eikä esimerkiksi myllyn murrettua ovea ole välitetty korjata enää pariin vuoteen. Vanhasta myllystä saa saneeraamalla hienon rakennuksen, sanoo Enroth.

On totta, että mylly on maisemallinen kohde, Kajaanin joen lähellä. Sen ylläpitäminen olisi erittäin kallista.

Samuli Eerolainen

Enrothin mukaan rakennuksessa on jokaisessa kolmessa kerroksessa 200 neliömetriä pinta-alaa. Hänen mukaansa myllystä ei huolehdita, vaan muun muassa sen vieressä annetaan kasvaa ison puun, joka hankaa talon seiniä, ja rakennuksen katossa on rikkinäisiä tiilejä.

UPM:n kiinteistöjohtaja Samuli Eerolaisen mukaan vanhan, heikkokuntoisen rakennuksen kunnossapito on kallista, eikä suuria investointeja ole mahdollista tehdä.

– On totta, että mylly on maisemallinen kohde, Kajaanin joen lähellä. Sen ylläpitäminen olisi erittäin kallista, Eerolainen toteaa.

Graffiteja on tehty useisiin kohtiin Ensilän myllyn tiiliseiniä. Kuva: Katja Oittinen / Yle

Ilkivaltaa kokeneen myllyn ovi on murrettu usein. Samuli Eerolaisen mukaan ovien paikkaukset eivät muuta tilannetta, eikä kohdetta voida myöskään vartioida.

Tiistaisen palonalun jäljiltä vahingot myllyssä jäivät vähäiseksi, mutta tulipaloa epäillään tahallaan sytytetyksi. Poliisi tutkii asiaa.

Unohdettu rakennus on valtakunnallisesti merkittävä

Ensilän tilan rakennukset on kaavassa merkitty maakunnallisesti merkittäviksi rakennuksiksi, mutta mylly ei kuulu enää siihen kokonaisuuteen. Sen sijaan mylly on osa Kajaanijoen historiallista kokonaisuutta (siirryt toiseen palveluun), se kuuluu siis vuonna 2009 rajattuun RKY:hyn eli valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön.

Myllyn status valtakunnallisesti merkittävänä rakennuksena ei selvinnyt kuitenkaan kovin helposti. Museovirasto selvitti asian keskiviikkona sen jälkeen, kun Yle Kainuu oli kysynyt myllyn asemasta. Ensin tietoa myllystä ei ollut, ja vaikutti siltä, että myllyllä ei ole minkäänlaista suojaa. Lopulta Museovirastossa huomattiin myllyn kuuluvan Kajaanijoen historialliseen kokonaisuuteen.

Toivoisi, että se säilyisi, se on upea rakennus.

Rauni Laukkanen

– Myllyllä on aika suuri status siinä tilanteessa, että lähdetäänkö purkamaan vai ei. Tämä joudutaan huomioimaan seuraavissa kaavoissa, sanoo Kainuun Museon rakennustutkija Rauni Laukkanen.

Ilkivaltaa lukuunottamatta rakennus on saanut olla rauhassa kysymyksiltä, koska sen ympäristöön ei ole suunniteltu esimerkiksi rakentamista.

– Se on sellainen kysymysmerkkikohde, joka nousee silloin tällöin esille. Toivoisi, että se säilyisi, se on upea rakennus, sanoo Kainuun Museon rakennustutkija Rauni Laukkanen.

Ensilän myllyrakennuksen toinenkin puoli on pusikoitunut. Kuva: Katja Oittinen / Yle

Alueella on voimassa keskustaajaman osayleiskaava vuodelta 1993, ja siinä myllyn kohdalla on merkintä T, joka tarkoittaa, että alue on varattu teollisuus- ja varastoalueeksi. Se on todennäköisesti syy, miksi UPM ei ole halunnut vuosien varrella myydä myllyä kenelläkään.

Mylly on kuitenkin jo rakennuksena poikkeuksellinen, ja sen kohtalo harmittaa monia.

– Se on brittiläistyylinen rakennus, niitä ei ole Suomessa paljon, sanoo Ensilän isäntä Paavo Enroth.

.
.