1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Rikhard III kuoli hevosetta ja paljaspäin

Mitä tahansa muuta ihmiset hänestä ajattelevat, ainakin hän taisteli urhoollisesti loppuun saakka, tutkijat toteavat kiistellystä kuninkaasta.

Ulkomaat
Vuonna 2012 löydetyt Richard III:n jäänteet.
Vuonna 2012 löydetyt Richard III:n jäänteet.University of Leicester

Britanniassa tutkijat ovat paljastaneet yksityiskohtaisia tietoja legendaarisen kuningas Rikhard III:n kuolemasta. Bosworthin taistelussa yli 500 vuotta sitten surmansa saanut kuningas kuoli todennäköisimmin kahteen päähän kohdistuneeseen iskuun. Tutkijoiden mukaan kuninkaalla ei ollut kypärää päässään, vaan hän kuoli paljaspäin.

Viimeisen taistelussa kuolleen Englannin hallitsijan jäänteet paljastavat, että hänen kimppuunsa hyökkäsi todennäköisesti useampi ihminen. Yhdeksän kaikkiaan 11:stä iskusta kohdistui hänen päähänsä. Selvästi taistelun tuoksinassa saadut iskut surmasivat kiistellyn kuninkaan varsin nopeasti, tutkijat uskovat, mutta kertovat kuninkaan olleen kuolemansa hetkellä varmasti tuskissaan. Yksi mahdollisesti kuolettava isku kohdistui Rikhard III:n lantioon.

Löydöt tukevat aiempaa uskomusta siitä, että kuninkaalla ei ollut kuollessaan kypärää päässään. Päävammat tukevat myös pian kuoleman jälkeen annettuja silmännäkijäkertomuksia taistelusta, tutkijat kirjoittavat keskiviikkona julkaistavassa lääketieteen julkaisu The Lancetissa. (siirryt toiseen palveluun)

– Kallon vammat paljastavat, ettei hänellä ollut kypärää päässään. Puolustautumisvammojen puute käsissä taas kertoo, että Rikhard oli muutoin haarniskoitu kuolinhetkellään, kommentoi yksi tutkijoista, Leicesterin yliopiston materiaalitieteen professori Sarah Hainsworth.

– Todennäköisesti kuolema aiheutui kahdesta kallonpohjaan kohdistuneesta iskusta – toinen oli mahdollisesti miekalla tai taistelukirveellä isketty suuri vamma ja toinen oli jonkinlaisen teräaseen kärjen aiheuttama pistovamma, kertoo patologi Guy Rutty Leicesterin yliopistosta.

Tutkijat uskovat Rikhardin olleen joko makuullaan tai polvillaan kuoliniskujen hetkellä. Osa iskuista on luultavasti vienyt mukaan osan kuninkaan päänahasta. Veitsi tai tikari on myös isketty hänen kasvojensa poikki, oikeasta poskesta läpi kohti vasempaa.

Vartaloon kohdistuneet iskut – joista toinen oli terävän tikarin aiheuttama pisto kylkiluihin – on luultavasti aiheutettu sen jälkeen, kun hänen haarniskansa on riisuttu. Toinen vartaloon kohdistunut isku on luultavimmin oikeasta pakarasta sisään isketty miekka, joka olisi lävistänyt hänen suolistonsa ja muut lantionseudun elimet ja aiheuttanut kuolettavaa verenvuotoa, mikäli kuningas oli vielä elossa.

Kuolema päätti Ruusujen sodan

Historiallisten tietojen mukaan Rikhard III kuoli Bosworthin taistelussa Leicesterin lähellä 22. elokuuta 1485. Tarinat – ja myös William Shakespeare Rikhard III -näytelmässään – kertovat, että Rikhard joutui hylkäämään mutaan juuttuneen hevosensa ja kuoli sen jälkeen taistelussa.

Mutta mitä tahansa muuta ihmiset hänestä ajattelevat, ainakin hän taisteli urhoollisesti loppuun saakka.

– Tämä ei kerro meille mitään siitä, millainen kuningas hän oli, tai ratkaise hänen veljenpoikiensa kohtaloa, Sarah Hainsworth toteaa viitaten huhuihin, joiden mukaan Rikhard murhautti 12- ja 9-vuotiaat veljenpoikansa noustakseen hallitsijaksi.

– Mutta mitä tahansa muuta ihmiset hänestä ajattelevat, ainakin hän taisteli urhoollisesti loppuun saakka, Hainsworth jatkaa.

Häneen kuolemaansa päättyi Ruusujen sota, verinen 30-vuotinen valtataistelu Plantagenet-suvun kahden eri haaran, Rikhardin Yorkien ja Lancasterien kesken.

Rikhard III:n jäänteet löytyivät parkkipaikan alta Leicesterissä vuonna 2012. DNA-analyysi paljasti luiden kuuluneen todella edesmenneelle kuninkaalle.

Tämän vuoden toukokuussa oikeus päätti, että kuningas haudataan lähelle kuolinpaikkaansa Leicesterin katedraaliin.

Plantagenetien suvun perintöä vaaliva järjestö oli toivonut suvun viimeisen hallitsijan hautapaikaksi hänen kotikaupunkinsa Yorkin katedraalia.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi