Merivartiosto pelastanut sumusta useita veneilijöitä – usein kartta ja kompassi uupuvat

Sumu on tehnyt viime viikkoina tepposet monelle veneilijälle. Kokkolan ja Vaasan Vallgrundin merivartioasemat ovat noutaneet mereltä sumuun ja pimeään eksyneitä veneilijöitä useampia viikossa. Pelastettavat ovat olleet liikkeellä heppoisin laittein, eräskin navigoi merellä pelkkä kännykkäsovellus turvanaan.

Kotimaa
Sumuinen satama.
Kjell Vikman / Yle

Merivartiostossa herättää huolta myös yhä useamman veneilijän luottamus karttaplotteriin tai matkapuhelimen karttasovellukseen.

– Niissä laitteissa eivät näy muut vesilläliikkujat. Edelleen ne perusasiat eli kompassi ja paperikartta pitää veneestä löytyä. Teknisiin laitteisiin pitää olla virtaa. Niihin voi luottaa, mutta ei sokeasti, ohjeistaa Kokkolan merivartioaseman vanhempi merivartija Magnus Asplund.

Viime viikonloppuna sumussa sattui vakava kahden veneen yhteentörmäys Kokkolan merivartioaseman alueella. Tilanne olisi ollut vältettävissä riittävällä tähystyksellä ja alhaisemmalla nopeudella. Tässä vaiheessa onnettomuudesta ei paljasteta enempää.

Edelleen ne perusasiat eli kompassi ja paperikartta pitää veneestä löytyä.

Tänä syksynä sumua ja usvaa on riittänyt poikkeuksellisen paljon. Lähes kolmen viikon ajan varsinkin aamupäivisin sumu on ollut ajoittain todella sankkaa ja näkyvyys olematon useita tuntejakin.

Veneitä onkin jouduttu pelastamaan pari kolme viikossa.

– Muutama pitkä sumupäivä on osunut tälle jaksolle ja silloin sitä on riittänyt ihan aamusta iltaan.

Hidasta sumussa!

Sumussa maltti on valtti, koska etäisyyden hahmotus vaikeutuu.

– Nopeus saa olla korkeintaan 5-6 solmua, siinä vauhdissa ehtii vielä havaitsemaan ja väistämäänkin. Jos vene on hytillinen, niin kannattaa tähystää hytin ulkopuolella. Samalla voi kuulla, onko ammattiliikennettä liikkeellä.

Myös Kokkolan merivartioaseman veneessä on kompassi ja paperikartat sekä tutkalaite, joka näyttää muut veneilijät.

Tutkalaitteen käyttökään ei ole täysin helppo homma.

– Tutkan kuvaa pitää osata lukea. Siinä ohessa on silmäiltävä karttaplotteria ja myös ympärillä näkyvää maisemaa, huomauttaa Asplund.

Jos mökille tai saaren menijä huomaa, että sumu on sankka, eivätkä laitteet tai rohkeus riitä paluumatkaan, aina voi hälyttää apua.

– Esimerkiksi meripelastusseuralta voi pyytää luotsausapua maksua vastaan, merivartija Asplund vinkkaa.