Neljä kysymystä uusista televisioista

Televisioihin on tarjolla uutta tekniikkaa. Ylen aamu-tv:n haastattelema Viestintäviraston erityisasiantuntija Kari Kangas kertoo, miten termiviidakossa selviää.

Kotimaa
Kari Kangas.
Erityisasiantuntija Kari Kangas Viestintävirastosta opastaa, millainen televisio olisi nyt järkevä hankkia.

Olen ostamassa uuden television. Mitä kannattaa ottaa huomioon?

Ensin kannattaa arvioida oma tarve, eli minkä kokoisen kuvaruudun haluaa ja minkälaisessa tilassa televisiota katsotaan. Erilaisissa näytöissä on erilaisia ominaisuuksia, esimerkiksi sivusta katsomisen laatu vaihtelee.

Televisiota kannattaa katsoa liikkeessä samalta etäisyydeltä kuin kotona aikoo katsoa. Televisioon kannattaa tutustua rauhassa, jotta huomaa, jos näyttö rasittaa silmiä.

Vuonna 2017 Suomen antenni-tv-verkon lähetykset alkavat muuttua teräväpiirtolähetyksiksi. Antenna Ready HD ja Cable Ready HD -televisioilla voi katsoa teräväpiirtolähetyksiä, joiden tarjonta kasvaa tulevaisuudessa.

Pystyykö vanhalla televisiolla katsomaan uudistuksen jälkeen ohjelmia?

Kyllä pystyy. Tekniikka muuttuu vähitellen, ja meillä on nykyisen tekniikan mukaisia lähetyksiä vielä pitkään. Kaapelissa ei tekniikkavaihdosta edes suunnitella, joten kaapelin kautta vanhat televisiot toimivat vieläkin pidempään.

Jos haluaa katsoa teräväpiirtolähetyksiä vanhalla vastaanottimella, tulee siihen kytkeä uusi digiboksi. Katolle ei tarvitse kiivetä, sillä antenniin ei tekniikan muutoksen takia tarvitse koskea.

Aiemmin televisioita myytiin Full HD-/HD Ready -merkinnöillä. Voiko niillä katsoa uusia teräväpiirtolähetyksiä?

Full HD - ja HD Ready -merkinnät tarkoittavat, että television näyttö pystyy toistamaan teräväpiirtoista kuvaa. Siinä saattaa olla uuden tekniikan mukainen viritin, mutta ei välttämättä.

Entä jos haluan käyttää televisiossa internetiä?

Helpoin ratkaisu on niin sanottu älytelevisio, jossa on suora mahdollisuus vastaanottaa internetiä. Kaikkia netin kautta tulevia lähetyksiä ei kuitenkaan voi kaikilla älytelevisioilla ottaa suoraan vastaan, sillä standardeissa on eroja.

Esimerkiksi elokuvia ja tv-sarjoja tarjoava Netflix käyttää tekniikkaa, joka on vastaanotettavissa melko yleisesti.