Suomen ensimmäisessä terrorismijutussa syytteitä neljälle

Syyttäjä katsoo neljän henkilön keränneen ja toimittaneen rahavaroja Itä-Afrikassa toimivalle al-Shabaab-järjestölle terroristitoimintaan. Yhtä epäillään lisäksi yrityksestä värvätä lapsia terrorismikoulutusleirille. Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Kotimaa
Al-Shabaab taistelijoita Somaliassa.
Al-Shabaab-taistelijoita Somaliassa helmikuussa 2012.Mohamed Abdiwahab / AFP / Lehtikuva

Suomen ensimmäisessä terrorismijutussa on päätetty nostaa syytteitä. Neljää henkilöä syytetään terrorismin rahoittamisesta. Yhdelle heistä, päätekijälle, vaaditaan lisäksi rangaistusta värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan kyse on Somalian alueelle suunnatusta toiminnasta, ja kaikki syytetyt ovat somalitaustaisia.

Rikosepäily syntyi Suojelupoliisin tiedonhankinnan perusteella. Keskusrikospoliisi aloitti asiassa esitutkinnan vuonna 2011. Esitutkinnassa kuultiin syylliseksi epäiltyinä kuutta ja muussa asemassa lähes 40 henkilöä.

Tutkittavia rikoksia olivat terrorismin rahoittaminen, värväys terrorismirikoksen tekemiseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelu. Epäiltyjen rikosten tekoajat ajoittuivat tammikuun 2008 ja maaliskuun 2011 väliselle ajalle. Syyttäjä katsoo neljän henkilön keränneen ja toimittaneen rahavaroja Itä-Afrikassa toimivalle al-Shabaab-järjestölle tietoisina siitä, että niitä tullaan käyttämään terroristiseen toimintaan. Kokonaisuutena kyse on useista tuhansista euroista.

Myös värväysepäilyjä

Päätekijän epäillään lisäksi värvänneen Afrikassa vankilasta vapautuneen veljensä al-Shabaab-järjestöön. Saman henkilön epäillään myös valmistelleen veljensä Suomessa asuvien, tekoaikaan 15- ja 17-vuotiaiden lasten kaappaamista ja toimittamista al-Shabaabin koulutusleirille vastoin heidän omaa tahtoaan. Kaikki epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Kahden henkilön osalta jätettiin syytteet nostamatta, koska asiassa ei heidän osaltaan ollut todennäköisiä syitä epäillä rikosta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on päättänyt nostaa syytteet. Haastehakemus on jätetty Helsingin käräjäoikeudelle.