1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Joensuun teatterinjohtaja on ilahtunut saamastaan tuesta – "Tietty se tällaista vanhaa narsistia lämmittää"

Kaupunginteatterin johtaja Vihtori Rämä lähtee avoimin mielin neuvottelemaan toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta Pohjois-Karjalan teatteriyhdistyksen hallituksen kanssa. Rämä haluaa jatkaa moniäänisen teatterin tekemistä kaupungissa.

Joensuun Teatteriyhdistyksen hallitus on päättänyt solmia pitkäaikaisen sopimuksen Vihtori Rämän kanssa teatterin johtamisesta. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Joensuun kaupunginteatteria hallinnoiva Pohjois-Karjalan teatteriyhdistys alkaa neuvotella johtaja Vihtori Rämän kanssa toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta.– Molemmat osapuolet toivovat ja haluavat, että paras mahdollinen sopimus löytyisi, on se sitten minkälainen tahansa. Erityisesti talon henkilökuntaa tyydyttävä sopimusratkaisu olisi hyvä löytyä, toteaa helpottunut Rämä.

Kyllä mä tavoittelen heterogeenisyyttä, moniaineisuutta ja moniäänisyyttä esitysten teemojen ja aiheiden suhteen.

Vihtori Rämä

Ohjelmistoa uudistaneelle Rämälle sopimuksen asian käsittely on ollut "löysässä hirressä olemista", koska nykyinen kaksivuotinen sopimus päättyy jo vuoden lopussa.

– Pakkohan minun oli muutama viikko sitten tehdä päätös, että eihän tässä auta kuin ryhtyä etsimään töitä. Ettei vain passiivisena jää odottamaan, että mitä täällä mahtaa tapahtua.

Matkalaukkuja ei kuitenkaan ole pakattu, eikä sohva ole myytävänä netissä.

– Meillä on kiva kämppä Joensuussa. Helsinkiin ei ole ollut hoppu takaisin.

Tukiviestien tulva

Vihtori Rämä haluaa jatkaa monipuolista ohjelmistoa Joensuun kaupunginteatterissa, vaikka lukkoon lyötyä visiota ei olekaan. Se olisi Rämän mielestä "kohtalonomaista suorittamista".

– Kyllä mä tavoittelen heterogeenisyyttä, moniaineisuutta ja moniäänisyyttä esitysten teemojen ja aiheiden suhteen. Myös siinä, millä tavalla teatteri ilmenee katsojille ja kaupunkilaisille.

Rämälle on satanut tukea teatterikohun aikana.

– Tietty se tällaista vanhaa narsistia lämmittää, että kansallisteatterin pääjohtaja komppaa kovasti ja Kristian Smeds soittelee ja tsemppailee. Kyllä se älyttömän kivalta tuntuu, että ympäri Suomen ihmiset laittavat tukiviestejä.