Jäteyhtiö etsii halvempaa käsittelytapaa: yhden roskapöntön tilalla pian kaksi?

Jos jäteyhtiö Ekoroskin suunnitelma toteutuu, seisoo pian omakotitalon pihassa kaksi jäteastiaa: mustille ja valkoisille pussille omansa. Vaikka yhtiö perustelee muutosta jopa lajittelukustannusten laskulla, ei maksujen korotuksia ole täysin poissuljettu.

Kotimaa
Kuvassa roskalaatikko katoksessa, ympärillä pihapensaita
Juka-Pekka Tyhtilä / Yle

Suurin syy uuteen järjestelmään siirtymiselle on raha. Ekoroskin valkoisten ja mustien pussien lajittelulinja on tullut tiensä päähän. Sen uudistaminen maksaisi konsultin arvion mukaan noin 1,5 miljoonaa eli ainakin 500 000 euroa enemmän kuin kahden jäteastian järjestelmä.

Rivi- ja kerrostaloyhtiöissä on jo erilliset astiat, vain teippaukset puuttuvat. Vain omakotiasujille tarvittaisiin toinen jätepönttö lisää.

Lisäksi uusi järjestelmä vähentäisi jätteen lajittelua.

Pietarsaaren Pirilön jätekeskuksessa mustat ja valkoiset pussit on tähän mennessä dumpattu samalle käsittelylinjalle, josta ne on lajiteltu.

– Jatkossa yksi lajitteluvaihe poistuisi kokonaan. Eli mustat pussit ajettaisiin suoraan Stormossenin biokaasulaitokseen ja valkoiset energiajätteeksi Ewapowerille. Kyllähän siinä kustannukset vähenisivät, laskeskelee Ekoroskin toimitusjohtaja Olli Ahllund.

Samalla jätteen "laatu" paranisi.

– Hankaluutena on ollut se, että kuljetuksen aikana osa pusseista rikkoutuu ja biojäte sekä poltettava jäte sekoittuvat. Siitä tulee aina kallis lasku, jos pussin sisältö päätyy väärään paikkaan, huomauttaa Ahllund.

Kuluttaja selvinnee vähällä, silti lisämaksuja voi olla luvassa

Käytännön järjestelyt eivät siis kuluttajaa juuri vaivaisi, mutta maksut ovat asia erikseen. Toimitusjohtaja Ahllund myöntää, että kuljetuskustannukset voivat nousta.

– Jätemaksuihin ei pitäisi tulla korotuksia, mutta kuljetusmaksut voivat nousta. Osa kuljetusyrittäjistä joutunee uusimaan kalustoaan ja hankkimaan esimerkiksi monilokeroautoja.

Siitä tulee aina kallis lasku, jos pussin sisältö päätyy väärään paikkaan.

Lisäksi iso osa jätepötöistä on kuljetusfirmojen omistuksessa.

Mutta toimitusjohtajan mielestä myös ympäristö hyötyy.

– Kun jätteet saadaan paremmin kerralla kiertoon, niin totta kai. Jos vielä kuljetuksia voidaan järkeistää ja ajettavia kilometrejä vähentää, niin ympäristörasitukset pienenevät, huomauttaa Ahllund.

Muutos koskettaa koko Ekoroskin toiminta-aluetta eli 11 kuntaa. Asia vaatii vielä Pohjanmaan hyväksynnän.

Päätöstä asiasta Ekorosk odottelee vielä tämän vuoden puolella.