1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Luru-saukko syntyi ilman etujalkaa – satukirja kertoo avuliaisuudesta

Virpi Summan kirjoittama ja Riitta Virtasen kuvittama lastenkirja Majavalammen tarinoita ratkoo eläinten ongelmia. Kaksikon toinen yhteinen teos julkaistiin tiistaina Kemissä.

Kuva: Jyri Salonen / Yle

Virpi Summan ja Riitta Virtasen ensimmäinen kirja "Hiiri joka halusi lentää"julkaistiin viime syksynä. Kemiläiskaksikko päätti jatkaa eläinsatujen parissa. Juuri julkaistu Majavalammen tarinoita koostuu lyhyistä irrallisista saduista.

– Majavalampi on todella olemassa, Puumalassa. Kun minulta pyydettiin lyhyitä, pienille lapsille tarkoitettuja satuja, niin ajattelin että Majavalampi sopii siihen, Summa toteaa.

Saduissa eläimet joutuvat erilaisiin pulmallisiin tilanteisiin. Esimerkiksi Luru-saukko syntyy ilman toista etujalkaa. Muiden avulla se oppii kuitenkin selviytymään.

– Olen painottanut solidaarisuutta. Tarinoiden eläimet ovat avuliaampia kuin ihmiset uskovatkaan, Summa pohtii.

Selkeys etusijalla

Kirja on tarkoitettu alakouluikäisille ja sen tärkeä teema on luonnon kiertokulku. Kohderyhmä on huomioitu sekä tekstissä että kuvissa.

– Lapset eivät esimerkiksi tiedä mikä on vaskitsa, joten olen selittänyt sen tekstissä, Summa havainnollistaa.

Kuvittaja Virtanen on samoilla linjoilla.

– Pitää olla selkeää. Pieniä yksityiskohtia jouduin karsimaan. Tietokirjoja lainasin, jotta eläimet näyttävät varmasti oikeilta. Lapset ovat siinä hirveän tarkkoja, kertoo Virtanen.

Yhteistyön jatkuminen arvoitus

Molemmat Summan ja Virtasen teokset on kustantanut kemiläinen Atrain Kustannus. Tekijöiltä ei ole vielä pyydetty lisää eläinsatuja.

– Minulla on suunnitelmissa tehdä seuraavaksi toisenlainen työ. Saa nähdä miten käy, Summa myhäilee arvoituksellisesti.

Majavalammen tarinoita ilmestyy myöhemmin myös e-kirjana.

Jyri Salonen / Yle