"Rakastan intohimoisesti vokaalimusiikkia" – Piri kutsui huippuosaajat Hämeenlinnaan

Amerikkalainen pianisti Martin Katz avaa syksyllä 2015 osaamistaan mestarikurssilla myös musiikin opiskelijoille ja opettajille. Katz myös konsertoi tuolloin yhdessä sopraano Soile Isokosken kanssa. Vanajasalissa pidettävän konsertin tuottaja Markku Piri halusi rakentaa Sibeliuksen juhlavuoteen konserttikokonaisuuden kaikille aisteille nykyisessä kotikaupungissaan Hämeenlinnassa.

musiikki
Markku Piri kuvataiteilija, kondiittori ja kulttuurituottaja
Nina Keski-Korpela / Yle

Soile Isokoski ja Martin Katz konsertoivat Hämeenlinnassa Sibeliuksen juhlavuonna. Pohjolan Tuulia -konsertti järjestetään Hämeenlinnassa syyskuussa 2015.

Markku Pirin tituleeraaminen riippuu aina tilanteesta. Kuvataiteilija, muotoilija, kondiittori - tai tuoreimmassa tapauksessa konserttituottaja. Tekemisen lähtökohtana on aina rakkaus, nyt rakkaus vokaalimusiikkiin.

– Kuten monelle muullekin, taidolla laulettu musiikki on kaikista tärkeintä, musiikkityylistä riippumatta. Kun kuulin, että Soile Isokoski ei ole ensi vuonna Hämeenlinnaan tulossa, päätin korjata asian. Ehdotin kaveriksi amerikkalaista huippupianisti Martin Katzia ja nyt molemmat taiteilijat ovat konsertista niin innoissaan, että saapuvat tammikuussa tutustumaan konserttisaliin ja harjoittelemaan yhdessä, kertoo Markku Piri.

Sibeliuksen juhlavuosi 2015 Hämeenlinnassa pitää huolen, että ainakin mestari itse on kansalaisille nautittavana lähes kaikissa muodoissaan.

– Juuri siksi, että ei tulisi yliannostusta Sibeliuksesta, konsertti valottaa enemmän itse aikakautta ja sen ajan teemoja ja ihanteita. Millaisia vaikutteita säveltäjät toisiltaan saivat ja miten se näkyi. Ohjelmisto koostuu Sibeliuksen lisäksi myös Kuulan, Madetojan ja Griegin tuotannosta, kertoo Markku Piri.

Piri on järjestänyt konsertteja aiemmin muun muassa Huittisissa vanhassa pappilassa.

Mestarikurssilta oppia

Soile Isokoski ja Martin Katz kuuluvat alansa huippuihin maailmassa, mutta varsinaista yhteistyötä he eivät aiemmin ole tehneet. Pirin mielestä tässä piilee hieno mahdollisuus.

– Ihminen reagoi aina ihmiseen ja uusien kemioiden kohtaaminen luo aina jotain uutta. Konsertissa on kyse teknisten taitojen, persoonien ja kemian yhteensovittamisesta. Siinä piilee potentiaalinen ihanuus!

Konsertin ympärille on haluttu rakentaa kokonaisuus, josta pääsevät hyötymään monenlaiset musiikin harrastajat. Viikkoa ennen konserttia pianisti Martin Katz vetää mestarikurssin, johon otetaan mukaan 8-10 pianisti-laulaja-duettoa. Kurssia pääsevät myös seuraamaan niin musiikin oppilaat kuin opettajatkin.

Vanajanlinna rakentaa juhlamenun keittiömestari Mika Jokelan johdolla.

– Kaikille aisteille! innostuu konserttituottaja Markku Piri.

KORJAUS 0.10.2014: Soile Isokoski ei ole mukana mestarikurssilla vaan sen pitää pianisti Martin Katz yksin.