Syyttäjä: Terrorismista epäilty valmisteli lasten kaappaamista huumaamalla

Rahaa on kerätty kansainvälisen mallin mukaan, sanoo valtionsyyttäjä Juho-Mikko Hämäläinen. Rahat on syyttäjän mukaan kerätty hyväntekeväisyyden varjolla.

Kotimaa
Al-Shabaab taistelijoita Somaliassa.
Al-Shabaab-taistelijoita Somaliassa helmikuussa 2012.Mohamed Abdiwahab / AFP / Lehtikuva

Jutun pääepäilty oli syyttäjän näkemyksen mukaan myös värvännyt Afrikassa vankilasta vapautuneen veljensä terroristijärjestö al-Shabaabiin. Saman henkilön epäillään valmistelleen veljensä Suomessa asuvien teini-ikäisten lasten kaappaamista Somaliaan terroristien koulutusleirille vastoin heidän tahtoaan.

Lapset olivat tuolloin 15- ja 17-vuotiaita. Lapset oli tarkoitus houkutella lomamatkalle Keniaan, mistä heidät olisi kuljetettu huumattuina Somaliaan.

– Meillä on tällainen käsitys tapahtumien kulusta, mutta puolustus on tietysti eri mieltä, sanoo valtionsyyttäjä Juho-Mikko Hämäläinen.

Sieppaus jäi valmisteluasteelle, mikä syyttäjän mukaan tarkoitti rahoituksen järjestämistä, reittien suunnittelua ja lentolippujen hankkimista. Poliisi suhtautui kuitenkin asiaan niin vakavasti, että valmius välittömään puuttumiseen oli olemassa. Tutkinnassa käytettiin pakkokeinoja, muun muassa telekuuntelua.

Hämäläisen mukaan koko jutussa on kyse al-Shabaab-terroristijärjestön tukemisesta ja eräänlaisen Suomen tukisolun toiminnasta. Epäillyillä oli myös yhteyksiä muualle Eurooppaan, mutta sen tarkemmin Hämäläinen ei kertonut, mistä maista on kyse.

Syyttäjän näkemyksen mukaan somalitaustaiset henkilöt ovat keränneet omasta keskuudestaan ja lähipiiristä rahaa Itä-Afrikkaan, lähinnä Somalian pääkaupungin Mogadishun alueelle. Hämäläisen mukaan ei ole selvillä, mihin rahoja on käytetty. Rahankeruu on tapahtunut vuosien 2008 ja 2011 välillä.

Rahasummat ovat melko pieniä, muutamia tuhansia euroja, joilla kuitenkin on Somaliassa suuri ostovoima. Osa neljästä epäillystä on Suomessa töissä ja osa ei. Yksi on nainen ja kolme miehiä. He ovat asuneet Suomessa pitkään. Rahat on kerätty hyväntekeväisyyden varjolla.

Hämäläinen muistuttaa, että asiat selviävät ja ratkeavat vasta oikeudenkäynnissä.

Syyttäjä vaatii epäillyille ehdollisia vankeusrangaistuksia, joten kyse ei ole törkeistä teoista terrorismilainsäädännön nojalla.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiiin. Puolustuksen asianajajat eivät ole halunneet kommentoida syytteitä.