Dramaturgi Jussi Moila maalasi Tuntemattoman sotilaan mielenmaisemat radioon

Vahva, koskettava, pysäyttävä, provosoiva, järkyttävä ja hauska. Dramaturgi Jussi Moila on saanut moninaista mutta pääasiassa myönteistä palautetta Tuntematon sotilas -tulkinnastaan. Radioteatterin esittämässä versiossa sukelletaan tuttujen hahmojen pään sisälle.

Jussi Lehtonen, Leo Honkonen, Tommi Eronen, Kasimir Baltzar ja Tatu Mönttinen. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle

Suomalaisten rakastama Väinö Linnan kirja Tuntematon sotilas on saanut jälleen uuden tulkinnan – tällä kertaa radiossa. Radioteatteri esittää syys- ja lokakuussa teoksesta uuden 6-osaisen radiodramatisoinnin Tuntematon sotilas - Vuoropuhelu Linnan romaanin kanssa. Jokainen jakso rakentuu tiettyjen henkilöiden ympärille.

Nyt kuultavan radioversion tekijät ovat sukupolvea, joka on syntynyt 30 vuotta Linnan teoksen ilmestymisen jälkeen. Dramatisoinnista vastannut Jussi Moila kertoo, että uuden näkökulman löytäminen lukuisia versioita saaneeseen teokseen vaati työtä.

– Jouduin pohtimaan, miten ja mistä kulmasta teosta lähestyn. Siitä on tehty jo ihan viime vuosinakin monta mieleenpainuvaa versiota.

Lopulta Radioteatterin esityksen ytimeksi muotoutui henkilöiden päänsisäinen maailma. Moila halusi avata sotaan liittyvää psykologista todellisuutta.

– Linnan kirjassa kuvataan melko vähän hahmojen henkistä puolta ja sitä, minkälaisessa mielenmaisemassa he liikkuvat. Radio tarjosi tähän hyvän mahdollisuuden.

Olen jättänyt pois kohtauksia, jotka ovat mielestäni pelkästään tietynlaista sotalegendaa.

Jussi Moila, dramaturgi

Naiset haastajan roolissa

Esityksessä ei kuulla vain miesten ääniä, naisilla on versiossa keskeinen rooli. Naisäänet haastattelevat kirjasta tuttuja henkilöitä.

– He haastavat ja jopa paikoin syyttävät. He yrittävät saada miehet avautumaan.

Moilan mukaan Linnan kirjan perusviesti on pasifistinen. Myös Radioteatterin versiossa tulee esiin se, että sota on ihmiselle tuhoisa sekä fyysisesti että henkisesti. Moilan versiossa jälkimmäinen korostuu.

Myös eroja uuden ja alkuperäisen väliltä löytyy.

– Olen jättänyt pois kohtauksia, jotka ovat mielestäni pelkästään tietynlaista sotalegendaa. Linnan kirjaa pidetään usein historian kirjoituksena, mutta tosiasiassa Linnahan kokosi sen oman aikansa legendoista. Olen pyrkinyt tässä mielessä viemään tarinaa realismin suuntaan.

Kaksi Radioteatterin noin 50-minuuttista osaa on jo kuultu. Jaksot on kuitenkin kuunneltavissa Yle Areenassa kuukauden ajan esityksen jälkeen. Radiodramatisoinnin on ohjannut Juhana von Bagh, ja musiikista vastasivat Olavi Uusivirta ja Timo Kämäräinen. Rooleissa kuullaan nykypolven tunnettuja näyttelijöitä.

Yle Radio 1 sunnuntaisin 7.9.–12.10.2014 klo 15.00. Uusinta maanantai-iltaisin klo 19.03.