Muistitestiin meneminen on ikäihmiselle kova paikka

Jos unohtelusta tulee jokapäiväistä, syynä saattaa olla muistisairaus. Muistia heikentävät sairaudet etenevät usein vähitellen, joten niiden tunnistaminen voi olla vaikeaa.

terveys
Vanhus astelee kävelykeppeineen syksyisellä hiekkatiellä.
Senni Anttonen / Yle

Missä ovat avaimet? Entä lompakko?

Miksi kännykkä on jääkaapissa?

Keneltä tahansa saattaa kiireessä unohtua, minne tavaroita tuli laitettua. Se on normaalia.

Mutta jos unohtelusta tulee jokapäiväistä, kannattaa huolestua.

Tilanne voi tulla aikuiselle ihmiselle eteen, kun esimerkiksi omat vanhemmat tai puoliso tuntuu koko ajan etsivän jotain. Ongelmaa voi olla vaikea huomata, sillä muutokset tapahtuvat yleensä hitaasti ja vähitellen.

Muistiluotsiohjaaja Petra Behm Päijät-Hämeen muistiyhdistyksestä sanoo, että unohtelun muuttuessa jokapäiväiseksi asiaan on syytä kiinnittää huomiota.

– Toinen hälyttävä merkki voi olla, jos on ihmisen kanssa vaikka kaupassa, eikä tämä muista, miten on päätynyt kauppaan. Muita huolestuttavia merkkejä voivat olla, jos tutun laitteen, esimerkiksi kahvinkeittimen käyttö, tuottaa vaikeuksia ja sanat tuntuvat olevan hukassa.

Suostuttelu on taitolaji

Jos epäilee, että läheisellä on muistin kanssa ongelmia, muistisairauden mahdollisuutta voidaan selvittää testillä.

– Moni saattaa pitää tällaista ehdotusta loukkaavana. Jos ihminen itsekin aavistaa, ettei kaikki ole kohdallaan, testi voi pelottaa, Behm sanoo.

Hän suosittelee omaisia pohtimaan asian esittämistä tarkoin, ettei sairauden mahdollisuuden selvittely kaadu alkuunsa.

– Testistä voi puhua vaikka yleisenä tarkistuksena, että kaikki on varmasti kunnossa. Ei ehkä kannata painottaa, että nyt ollaan menossa muistitestiin, muistiluotsiohjaaja kertoo.

Testi ei ole vaikea eikä mittaa älyä

Muistitesti sisältää erilaisia osioita, joilla selvitetään paitsi muistia, myös sitä, onko testattava kiinni nykyhetkessä.

Jos ihminen itsekin aavistaa, ettei kaikki ole kohdallaan, testi voi pelottaa

Petra Behm

– Testataan ajan sekä paikan tajua ja pyydetään esimerkiksi painamaan mieleen avainsanoja, joita sitten kysellään myöhemmin testin kuluessa. Nimensä mukaisesti kyse on muistitestistä, ei älykkyystestistä, painottaa Behm.

Hänen mukaansa esimerkiksi Päijät-Hämeessä testiin pääsee yleensä muutamassa viikossa. Lisäksi kannattaa hakeutua esimerkiksi laboratoriokokeisiin, joissa voidaan todeta tai sulkea pois kilpirauhasen vajaatoiminta, jonka tiedetään aiheuttavan muistihäiriöitä.

– Muistiongelmat ovat yleisiä, sillä Suomessa on 130 000 etenevää muistisairautta potevaa henkilöä sekä 120 000 muunlaisista, esimerkiksi aivoinfarktin seurauksena tulleista, muistiongelmista kärsivää ihmistä.