1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Facebook-ohitusvideojutussa sakkoja ja ajokieltoa – katso tuomitun kuvaama video

Kohutussa ohitusvideossa näkyvän henkilöauton kuljettaja sai keskiviikkona tuomion törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Ohitetun raskaan ajoneuvon kuljettaja laittoi tapauksesta tallentuneen videon jakoon Facebookissa. Käräjillä katsottiin myös henkilöauton kuljettajan tallentama video samasta tapauksesta.

Kuvakaappaus ohitusvideosta

Valtatie 12:lla Hauhon Vitsiälässä kesäkuussa kuvatussa videossa henkilöauto ohittaa täpärästi raskaan ajoneuvon, vaikka vastaan tulee moottoripyörä. Palattuaan omalle kaistalleen henkilöauto näyttää jarruttavan rajusti ja raskaan ajoneuvon kuljettaja joutuu väistämään osin vastaantulevien kaistalle peräänajon välttämiseksi. Videon kuvannut rekkakuski laittoi sen Facebookiin ja sitä on jaettu kymmeniätuhansia kertoja.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi keskiviikkona tuomionsa jutussa. Henkilöauton kuljettaja tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 50 päiväsakon rangaistukseen eli hän joutuu maksamaan 2 600 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin ajokieltoon, joka jatkuu vuoden loppuun.

Todisteina käytettiin kahta videota, eli käräjillä katsottiin sekä rekkakuskin että syytetyn tallentamat videot samasta tapauksesta. Käräjäoikeuden ratkaisussa todetaan, että jos tilanne on vähänkin epävarma, ohitukseen ei tule ryhtyä. Vaikka moottoripyöräilijän havaittavuutta oli ilmeisesti heikentänyt se, että hän ei käyttänyt ajovaloja, olisi henkilöauton kuljettajan pitänyt varmistua siitä, että ajokaista on ohitukseen vapaa.