1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Rosatom: Emme rahoita suomalaisomistusta Fennovoimassa – "Tämä on erinomainen liiketoimi"

Fennovoiman suunnitteilla olevan ydinvoimalan laitostoimittaja Rosatom Overseas on tyytyväinen nykyiseen omistukseensa ydinvoimalaprojektissa. Yhtiön viestintäjohtaja sanoo Yle Uutisten haastattelussa, että yhtiöllä ei ole minkäänlaisia aikeita olla suomalaisten yritysten rahoitustukena hankkeessa. Myöskään Rosatomin oman osuuden kasvattamista ei ainakaan juuri nyt harkita.

Pyhäjoella iskettiin tiistaina ensimmäiset lapionterät maahan, kun suunnitteilla olevan ydinvoimalan alueella aloitettiin maanrakennustyöt.

Torstaina Fennovoiman voimala on puolestaan valtioneuvoston istunnossa päätettävänä. Hallitus äänestää siitä, voiko yhtiö jatkaa voimalan suunnittelua uuden kumppanin, venäläisen Rosatomin kanssa.

Asian valtioneuvostolle esittelevä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) vaatii nyt hankkeelta 60 prosentin kotimaisuusastetta. Vapaavuoren tulkinnan mukaan kotimaiseksi lasketaan myös jonkun toisen EU-maan tai ETA-maan omistus. Tällä hetkellä tuo ehto ei täyty.

Nykyinen omistus riittää

Fennovoiman laitostoimittaja Rosatom Overseas sanoo puolestaan olevansa täysin tyytyväinen nykyiseen omistusosuuteensa, joka on 34 prosenttia.

– Meillä ei ole suunnitelmia kasvattaa osuuttamme. Tosin toiveemme on, että meillä olisi mahdollisuus kasvattaa sitä, koska tämä on erinomainen liiketoimi. Uskomme kuitenkin vahvasti siihen, että omistuksesta yli 60 prosenttia olisi suomalaisten käsissä, sanoo Rosatom Overseasin viestintäjohtaja Roman V. Djukarev.

Me emme rahoita muita

Rosatomissa tiedetään hyvin, että uusien suomalaisomistajien etsintä on ollut takkuista. Rosatom ei silti lähde taloudellisesti tukemaan uutta suomalaisomistusta.

– Rosatom ei lähde rahoittamaan ainuttakaan suomalaista yhtiötä. Oma osuutemme on 34 prosentin osuus Fennovoimassa, kertaa Djukarev.

Hän painottaa, että Rosatom ei mieti minkäänlaisia toimia rahoituksen etsimiseksi suomalaisyrityksille.

– Kysyjille sanomme, että tämä [Fennovoima] on hyvä liiketoimi, joten hakekaa sille rahoitusta markkinoilta. Jos vakuudet ja yrityksen muu osaaminen on kunnossa, rahoitus kyllä järjestyy, kannustaa Djukarev suomalaisyrityksiä.

Sadan vuoden projekti

Kysyttäessä Venäjän ja länsimaiden välillä kärjistyneen poliittisen tilanteen vaikutuksesta voimalan rakentamiseen, Rosatomin puhemies muistuttaa, että nyt ollaan tekemässä päätöstä erittäin pitkälle tulevaisuuteen.

– Tämä on sata vuotta kestävä projekti. Voimalaa rakennetaan 10 vuotta, se käy 60 vuotta ja ehkä vielä 20 vuotta lisää, jos Säteilyturvakeskus suo. Sen jälkeen on vielä 10 vuoden alasajojakso. Politiikka ei merkitse sadan vuoden projektissa yhtään mitään, sanoo Dyukarev ja huokaa syvään.

Fennovoimalla on aikaa ensi kesäkuun loppuun saakka kerätä vähintään 60 prosentin kotimainen omistusosuus ydinvoimalan taakse.