1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Laina-CD pitää pintansa – hipstereiden oikut marginaalissa

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Jyväskylän kaupunginkirjaston musiikkiosasto on olemassaolonsa ajan muuttunut eri trendien mukaan. MP3-formaatin ja musiikin suoratoisto-ohjelmien myötä lainaustarve on vähentynyt, mutta etenkin CD-levy on pysynyt edelleen lainaajien suosiossa.

Kyösti Mäkelä näyttää digiajan toimittajalle Esko Pulliaiselle, kuinka vinyylisoitinta käytetään. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Jyväskylän kaupunginkirjastoon avattiin musiikkiosasto 50 vuotta sitten. Musiikille omistettu osasto toi merkittävän lisän kirjaston palveluihin, joskaan valikoiman monipuolisuudella ei päässyt aluksi kehumaan. Ensi alkuun osaston hyllyt täyttyivät puhtaasti klassisen ja kamarimusiikin kokoelmista.

Ensimmäinen populäärilevy hankittiin vasta vuonna 1968. Se oli Muddy Watersin blues-levy.

Kyösti Mäkelä

– Alkuperäisenä tarkoituksena oli sivistää Suomen kansaa ja kuunteluttaa "arvokkaampaakin" musiikkia, kertoo Jyväskylän kaupunginkirjaston musiikkiosaston päällikkö Kyösti Mäkelä.

Musiikkia ei alun perin voinut edes lainata, vaan ainoastaan kuunnella kirjastossa. Lainausmahdollisuus tuli mukaan kuvioihin vasta 60- ja 70-lukujen taitteessa. Samoihin aikoihin myös musiikkitarjonta laajeni kirjastoissa yli klassisen musiikin rajojen.

– Meilläkin ensimmäinen populäärilevy hankittiin vasta vuonna 1968. Se oli Muddy Watersin blues-levy, Mäkelä muistelee.

Nuoret tulivat popin perässä

Mäkelän mukaan populäärimusiikin lisääminen kirjaston valikoimiin näkyi heti musiikkiosaston käyttöasteessa. Kuuntelijatilastot nousivat, varsinkin kun nuoriso löysi musiikkiosaston.

Puhutaan vinyylin noususta mitä tahansa, niin kyllä se on jäänyt sellaiseksi marginaali-ilmiöksi. Se on ehkä tällaista hipster-kulttuuria enemmänkin.

Kyösti Mäkelä

Nuoriso olikin musiikkiosastojen pääasiallinen kansoittaja pitkälti 2000-luvun taitteeseen saakka. Internetin ja musiikin digitalisoitumisen myötä käyttäjäkunnassa alkoi tapahtua muutosta, kun musiikki ladattiinkin kotikoneiden kiintolevyille ja mp3-soittimiin.

– Nykyään meillä on käyttäjäkunnasta oikeastaan hävinneet ne 80- ja 90-lukujen pääasialliset käyttäjät, eli 15-30 -vuotiaat nuoret miehet. Heistä on jäljellä lähinnä ne, jotka itse harrastavat aktiivisesti musiikkia, Mäkelä kertoo.

Nuorten miesten tilalle on tullut muuta käyttäjäkuntaa. Esimerkiksi naiset ja eläkeläiset löytävät nykyään yhä enenevässä määrin musiikkiosastolle.

CD-levy ylivoimaisesti suosituin

Vaikka vinyylilevyjen toisesta tulemisesta on puhuttu jo useamman vuoden ajan, on CD-levy edelleen ylivoimaisesti kirjaston lainatuin musiikkiformaatti. Vinyylien lainausaste on "toisen aallon" myötä toki hieman noussut, mutta ei merkittävästi.

– Puhutaan vinyylin noususta mitä tahansa, niin kyllä se on jäänyt sellaiseksi marginaali-ilmiöksi. Se on ehkä tällaista hipster-kulttuuria enemmänkin, arvelee Mäkelä.

Seuraava "hipster-aalto" tuonee jonkinlaisen piikin C-kasettien suosioon. Ainakin Yhdysvalloissa tästä on ollut jo merkkejä. Musiikkiosaston päällikkö myhäilee tyytyväisenä, sillä ainakin mahdolliseen C-kasetin toiseen tulemiseen on valmistatuduttu.

– Meillä on onneksi niitä vielä vaikka kuinka paljon varastossa, Mäkelä naurahtaa.