Ranskan pääministeri kutsuu lentäjien lakkoa käsittämättömäksi

AFP:n mukaan halpalentoyhtiön lentäjän tuntipalkka on 40 prosenttia vähemmän kuin Air Francen lentäjän.  

talous
Manuel Valls sormi pystyssä.
Manuel Valls 16. syyskuuta.Ian Langsdon / EPA

Ranskalaisen lentoyhtiö Air Francen lentäjät ovat tänään keskiviikkona kolmatta päivää lakossa. Yhtiön lennoista on tänään peruttu yli puolet. Ranskan pääministeri Manuel Valls on kehottanut lentäjiä lopettamaan lakon. Hän on kutsunut lakkoa käsittämättömäksi.

Lentäjät osoittavat mieltään yhtiön suunnitelmalle lisätä halpalentoyhtiönsä Transavian lentojen määrää. Ranskalaisuutistoimisto AFP:n tietojen mukaan Transavian lentäjän tuntipalkka on 40 prosenttia pienempi kuin Air Francen lentäjän. Air Francen lentäjien kerrotaan ansaitsevan keskimäärin 75 000 euroa vuodessa.

– On kiusallista, että yksi työntekijöiden ryhmä voi pysäyttää lentoliikenteen, pääministeri Valls kommentoi Ranskan radiolle.

On kiusallista, että yksi työntekijöiden ryhmä voi pysäyttää lentoliikenteen.

Manuel Valls

Hän kuvaili lakon olevan käsittämätön suurimmalle osalle ranskalaisista. Valtio omistaa lentoyhtiöstä liki 16 prosenttia.

Air France menettää lakon takia päivittäin vähintään 10 miljoonaa euroa. Lakon on tarkoitus kestää tämän viikon. Jos näin käy, se olisi pisin Air Francen lentäjien lakko sitten vuoden 1998. Huomenna torstaina yhtiö arvioi lentävänsä noin 40 prosenttia lennoistaan.

Neuvotteluissa lentäjille on tarjottu myönnytyksiä: Yhtiö on luvannut, että Transavian koneiden määrä olisi 30. Alun perin se suunnitteli, että Transavialla olisi 37 konetta vuoteen 2019 mennessä.

Lähteet: AFP, AP