1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hämeenlinnan sossun syrjivä toimeentulotuen maksujärjestelmä viilataan uusiksi

Hämeenlinnan kaupunki maksaa jatkossa toimeentulotuen asiakkaan hakemuksessaan ilmoittamalle tilille. Sukupuolella ei ole merkitystä. Asiakastietojärjestelmää rukataan parhaillaan uusiksi.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Hämeenlinnan kaupungin sosiaalitoimi on sosiaali- ja terveysministeriön ohjeista huolimatta maksanut naisen toimeentulotuen pääsääntöisesti miehen tilille.

Selitykseksi kaupunki on tarjonnut Tieto Healthcare & Welfaren  Oy:n toimittaman asiakastietojärjestelmän kankeutta.  Järjestelmätoimittaja kuitenkin kiisti hämeenlinnalaisväitteet.

Hämeenlinnan kaupungin mukaan se on nyt aloittanut yhdessä Tieto Healthcare & Welfaren kanssa laatimaan parempaa tietokoneohjelmaa.

Kaupunki muuttaa asiakastietojärjestelmäänsä siten, että tukea voi pariskuntien, kahden vanhemman tai huoltajan muodostaman perheen osalta hakea jatkossa kumpi tahansa aikuisista. Tuki maksetaan hakijan ilmoittamalle tilille.

Kuntien toimeentulotuen erilaisista maksukäytännöistä on kiinnostunut myös eduskunnan oikeusasiamies, joka on pyytänyt selvitystä sosiaali- ja terveysministeriöltä marraskuun loppuun mennessä.

Yle Häme uutisoi elokuun lopussa, että kaupungin käytännön mukaan toimeentulotuki maksetaan perheenpään eli miehen tilille.