Ammattiopiston ankara säästökuuri tietää kipeitä päätöksiä

Meri-Lapissa ja Tornionjokilaaksossa toimivan Ammattiopisto Lappian on saatava aikaan 6,5 miljoonan euron säästöt. Oppilasmäärän vähenemisestä johdettavat henkilöstövähennykset ja tiloista luopumiset eivät riitä. Toimipisteitä on lopetettava ja koulutusta keskitettävä.

Kotimaa
Ammattiopisto Lappian Keminmaan toimipiste
Jarno Tiihonen / Yle

Lappian on saatava kasaan 6,5 miljoonan euron säästöt vuoteen 2016 mennessä. Tähän mennessä henkilöstön määrän vähentämisellä ja tasaisella juustohöylällä on saatu kasaan kaksi miljoonaa.

– Juustohöylällä on otettu se, mitä on haettavissa. Meillä on toimipiste lakannut Pellosta. Viime keväänä oli raskaat yt:t. Näistä tulee jotakuinkin se, mitä nyt on saatu aikaan, kertoo kuntayhtymän johtaja Virpi Lilja.

Lappian on siis tehtävä vielä 4,5 miljoonan euron sopeutus.

– Tästä se jatkuu niin, että pyritään vähentämään kiinteistömassaa, tehdään toimitilatarkasteluja ja kaikki mahdolliset toimenpiteet käytetään. Mutta kova tuo haaste on, Lilja toteaa.

Laskennalliset säästöt eivät riitä

Lappian säästötarve johtuu siitä, että siltä vähennetään 365 koulutuspaikkaa ja yhdestä oppilaasta maksettavaa yksikköhintaa on leikattu. Oppilasmäärän vähentymisestä voidaan laskea opettajien määrän vähentämisen suuruusluokka.

– Vähennys on reilut 20 ryhmää per opettaja. Miten se toteutuu, on kokonaan toinen asia. Mutta laskennallisesti se on näin. Lisäksi samalla pitää muun organisaation muuttua tukipalveluita myöten.

Parinkymmenen opettajan vähennys tietäisi opettajan keskipalkalla laskettuna miljoonan euron säästöä.

Vastaavalla tavalla voidaan arvioida tilojen vähentämistarvetta.

– Laskimme keväällä, että opetushallinnon 2000-luvun suositusten mukaan meillä on nyt 17 000 neliömetriä liikaa tilaa. Jos tiloihin löydetään tehokkuutta, niin tuosta on karkeasti arvioituna saatavissa puolitoista miljoonaa.

– Mutta opetus muuttuu. Sen pitäisi olla enemmän työelämässä ja verkossa. Se tarkoittaa, että tulevaisuudessa kiinteiden neliöiden tarve on tätäkin pienempi.

Kipeää tekee

Karkeasti arvioiden säästötavoitteesta saadaan siis kasaan 2,5 miljoonaa euroa eli vielä pitäisi löytyä kaksi miljoonaa.

– Kun viime keväänä huomasimme hallituksen asettamassa valmisteluryhmässä, että nämä toimenpiteet ovat riitämättömiä, niin otimme keskusteluun myös toimipisteet.

– Meidän organisaatiomme on jo varsin tehokas. Siksipä leikkausten löytyminen on varsinainen haaste. Varsinkin, kun tiedämme että tilanne jatkuu vuonna 2017 johtuen valtion taloudellisesta tilanteesta. Voimme kuitenkin päästä tasapainoon järjen kanssa ja tehden kipeitäkin asioita.

– Kipeisiin asioihin liittyy tällä hetkellä valmistelussa oleva toimipisteverkostoasia, jolla haetaan säästöjä.

Koulutusta keskitetään

Tällä hetkellä Lappia tarjoaa koulutusta Simossa, Kemissä, Keminmaassa, Torniossa, Tervolassa, Kolarissa ja Muoniossa. Suurimmat säästöt on saatavissa Kemi-Tornio -alueelta.

– Pienistä toimipaikoista tulee pieniä taloudellisia vaikutuksia. Suurin volyymi on Kemi-Tornio -aluella, kun tarkastellaan opiskelijamääriä, henkilöstömääriä, tiloja ja investointeja. Silloin suurimmat hyödyt ovat löydettävissä tätä aluetta tarkastelmalla.

– Tosiallinen tilanne on, että meillä on joitain aloja sekä Kemissä että Torniossa. Silloin me investoimme samat kikkulat ja kakkulat molemmissa paikoissa. Tällä hetkellä ne päällekkäiset alat ovat metalli ja sähkö. Lisäksi molemmissa kaupungeissa on ravintola-ala. Mutta siinä on omia näkökulmia huomioitavana.

Liljan mukaan metallin keskittäminen Tornioon ja sähkön keskittäminen Kemiin on yksi vaihtoehto.

– Mutta näissä on sellaisia sisältöjä, joita on lähdettävä purkamaan. Esimerkiksi kunnossapito on erittäin tärkeä Kemin profiiliin liittyvä kokonaisuus mutta se lasketaan osaksi metallia.

Simo ja Keminmaa liipaisimella

Pienistä toimipaikoista varjo lankeaa Simon ja Keminmaan ylle.

– Simo on pieni toimipaikka, jota täytyy miettiä. Meillä on siinä koulutuksessa hyvin laaja valtakunnallinen tehtävä. Seuraava koulutuspaikka löytyy Keski-Suomen eteläpuolelta.

– Keminmaan toimipiste on yksi niistä, jotka ovat meillä tarkastelussa pitemmällä aikavälillä. Mutta ensi syksynä koulutustarjonta on siellä ennallaan.

Pohdittaessa mistä kiinteistöistä luovutaan, on mietittävä mille voisi löytyä ostaja.

– Jonkin verran kiinostusta on ilmennyt meidän tyhjillään oleviin tiloihin, esimerkiksi Torniossa Yritystaloon ja Kemissä asuntola-rivitaloihin. Eli markkinoita voi olla ja tästä syystä Keminmaa on yksi kohde, joka voisi olla realisoitavissa. Se on liikepaikalla ja se on aikanaan ollut liikehuoneisto.

Jokivarsi ei voi tyhjentyä

Vaikka sopeutus koskee Lappian koko organisaatiota, uskaltaa Lilja jotain luvata.

– Jokivarressa täytyy olla koulutusta, koska saavutettavuus on tärkeää. Tekniikkaa on varmasti Kemissä ja Torniossa. Sitä ei ole järkevää keskittää kokonaisuudessaan, eikä se olisi järkevää elinkeinoelämän tarpeiden takia.

Lilja korostaa, että sopeutuksista huolimatta koulutustarjonta ei muutu.

– Koulutustarjonta ei kokonaisuudessaan muutu. Valmistelun tehtävä on selvittää, pystytäänkö säästöjä saamaan aikaan keskittämällä tai siirtämällä jotakin johonkin.

Ensi vuoden osalta säästöistä päättää Lappian hallitus talousarvion käsittelyn yhteydessä. Kauempana olevat sopeutukset tarkentuvat valtuustossa vielä tämän vuoden puolella.