1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näyttelyt

Rock siirtyi museoon vapaaehtoisvoimin

Kajaanilaisen rockin historiaa on kirjoitettu jo 60-luvun alkuhämärista saakka. Rockmatkasta kerrotaan Kainuun museolle vapaaehtoisin paikallisvoimin kootussa näyttelyssä.

Kuva: Mika Kanerva

Kajaanilainen rock syntyi aikoinaan samoista syistä kuin suurempienkin kaupunkien rock-kulttuuri – nuorten miesten halusta soittaa omaa musiikkiaan, jotain aivan muuta kuin perinteistä tanssimusiikkia.

– Uudet saundit omaksuttiin Kainuussa lähes yhtä varhain kuin pääkaupungissa. Onneksi osa soittajista ja muista mukana olleista ymmärsivät säilyttää asiaan liityvää materiaalia, huokaisee kajaanilainen muusikko Perttu Penttinen.

Onneksi tuli esimerkiksi treenikämppien seiniltä pelastettua monta julistetta, ennen kuin tyypit ehtivät piirrellä kuvissa olleille viiksiä ja muuta

Perttu Penttinen

Penttinen on yksi näyttelyn kokoajista yhdessä muun kajaanilaisen Rauniokaupunki-yhdistyksen väen kanssa.

– Tämä näyttely on tekijöidensä näköinen. Syy on siinä, että suurin osa matriaalista on henkilökohtaisista ja tuttujen arkistoista. Onneksi tuli esimerkiksi treenikämppien seiniltä pelastettua monta julistetta, ennen kuin tyypit ehtivät piirrellä kuvissa olleille viiksiä ja muuta,  Penttinen naurahtaa.

– Kuvamatriaalia keikoilta on esimerkiksi 80- ja 90-luvuilta aika vähän. Silloin ei ollut digikameroita, ja eipä sitä muutenkaan paljon tullut kuvattua, Perttu Penttinen muistelee.

Kuva: Harri Nousiainen / Yle

Vaikka paljon materiaalia on hautautunut historian jalkoihin, Kainuun museon galleriahuoneeseen koottuun näyttelyyn ei mahtunut mukaan kaikkia löytyneitä aarteita.

– Tämä näyttely on nimeltään Vol 1. juuri sen takia, että jouduimme tekemään rankkojakin rajauksia. Suunnitelmathan olivat alun perin megalomaaniset. Ajatuksissa oli dvd, vanhojen bändien come back -konsertteja ja kirja, mutta tämä nyt on avaus. Sarka on nyt auki myös tuleville suunnitelmille, Penttinen julistaa.

Ajatuksissa oli dvd, vanhojen bändien come back -konsertteja ja kirja, mutta tämä nyt on avaus.

Perttu Penttinen

Museo on avoin uudenlaisille kumppanuuksille

Kajaani on Rock Vol 1. -näyttely on nähtävillä Kainuun museon galleriahuoneessa.

– Meillä ei ole koskaan aiemmin ollut rock-kulttuuriin keskittyvää näyttelyä. Itselläni on käynyt kyllä mielessä, että sekä rock- ja tanssilavakulttuuria pitäisi saada esille. Mutta meiltä on puuttunut materiaalia ja myöskin aiheeseen liittyvää tietoa, toteaa Kainuun museon johtaja Antti Mäkinen.

Näyttely on sikälikin ensimmäinen lajissaan, että Kainuun museo ei aiemmin ole tehnyt ulkopuolisen toimijan kanssa näin laajaa yhteistyötä.

– Meillä on ollut aiemmin yhteistyötä esimerkiksi päiväkotien kanssa ja myös opiskelijat ovat olleet yhteistyötahoja. Mutta yhdistysten kanssa emme aiemmin ole olleet yhteistyössä. Kun Rauniokaupunki ry otti meihin yhteyttä, tartuimme tarjoukseen erittäin mielellämme, Antti Mäkinen kertoo.

Kajaani on Rock Vol 1. -näyttely on avoinna Kainuun museolla lokakuun 26. päivään saakka.