Luonteenpiirteet esiin käsiala-analyysillä? Tunnettu psykiatri tyrmää jopa vaarallisena

Grafologiassa uskotaan, että käsialasta voi päätellä henkilön ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä. Psykiatri Hannu Lauerman mukaan ihminen voi saada harhaisille käsityksilleen vahvistusta grafologin pakeilla. Poliisin mukaan grafologia ei ole varteenotettava saati tieteellinen keino rikostenkaan tutkinnassa.

Kotimaa
Hannu Lauerma
Ylilääkäri Hannu Lauerma.Yrjö Hjelt / Yle

Grafologit väittävät kykenevänsä selvittämään ihmisen käsialasta tämän luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia. Psykiatri Hannu Lauerma sanoo, että käsialasta ei kenenkään luonteenpiirteitä voi selvittää.

– Mitään persoonallisuuteen liittyvää ei voi käsialasta todeta. Käsialan muutokset ovat toki ominaisia tietyille neurologisille sairauksille, mutta sillä ei ole mitään tekemistä grafologian kanssa.

Grafologit eli käsialantulkitsijat ympäri maailmaa markkinoivat palveluitaan internet-sivustoilla. Mainoksia on ollut esillä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Grafologin palveluihin turvaudutaan usein suurten elämänmuutosten yhteydessä. Muun muassa parisuhde-elämän ongelmat ja muutokset sekä työuraan liittyvät kysymykset nousevat usein esiin.

Lauerman kanta grafologiaan on yksiselitteinen.

– Selkeästi valetieteeksi osoitettu, omnipotentteja väitteitä sisällään pitävä humpuukin muoto.

Päiväkirjan kirjoittamista.
Grafologit väittävät kykenevänsä slevittämään ihmisen käsialasta tämän luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia.Miisa Jääskeläinen / Yle

Suomessa grafologialla on omat harrastajansa. Myös alan ammattilaisia löytyy. Osa alan ammattilaisista pitää sitä tieteen alana, mutta tieteellistä pohjaa ei kuitenkaan ole.

30 vuotta alalla toiminut Anna Hurmalainen tietää, ettei grafologiaa tunnusteta tieteeksi.

– Toki minä voin olla jotain muuta mieltä.

Grafologiaan kriittisesti suhtautuvat eivät ole saaneet Hurmalaista luopumaan uskostaan.

– Uskoni grafologiaan on vahva. Näen, että se on toimiva menetelmä henkilön ominaisuuksien ja luonteenpiirteiden kuvaajana.

Vaarallista humpuukia vai psykologian haara?

Hurmalainen pitää grafologiaa psykologian haarana.

– Jos haluttaisiin lähteä tieteellisesti mittaamaan ja tekemään siitä tutkimusta, niin psykologian laitokselle minä sen pistäisin. Sinne se menisi luontevasti.

KRP:n rikoslaboratorion johtaja Erkki Sippola toteaa, että grafologiaan ei rikostutkinnassa turvauduta. Poliisilla on käytössään rikosteknisiä käsialatutkijoita, jotka tutkivat tarkasti määritellyin menetelmin ja vertaillen käsialoja.

– Grafologia ei ole tieteenala. Se on hömppää ja humpuukia.

Uskoni grafologiaan on vahva. Näen, että se on toimiva menetelmä henkilön ominaisuuksien ja luonteenpiirteiden kuvaajana.

Anna Hurmalainen

– Tai sanotaan niin, että jos astrologia on tiedettä, niin sitten grafologiakin on, Sippola hymähtää.

Psykiatri Lauerma toteaa, että grafologin palvelut voivat aiheuttaa asiakkaan mielenterveydelle vaaroja. Riskit ovat kuitenkin pieniä.

– On mahdollista, että henkilö saa harhaisille käsityksilleen vahvistusta.

Keski-ikäiset naiset grafologin asiakaskuntaa

Grafologin ammattiin Hurmalainen on päätynyt itseoppineena, kuten suurin osa muistakin alan ammattilaisista.

– Luetaan kirjallisuutta, katsotaan ja mittaillaan käsialoja, Hurmalainen kuvaa alaan perehtymistä.

Liki kolmekymmentä vuotta grafologian parissa toiminut Hurmalainen kiinnostui alasta jo 13-vuotiaana. Hän on ollut muiden suomalaisten grafologien opissa. 19-vuotiaana hän koki herätyksen kansalaisopiston kurssilla.

– Olen ollut siitä kiinnostunut koko ajan, mutta tuolloin aloin opiskella grafologiaa.

Hurmalaisen asiakaskunta koostuu pääasiassa keski-ikäisistä naisista.

– Moni hakee omille ajatuksilleen vahvistusta luotani, mutta useille ihmisille tämä on hupia.