Hyppää sisältöön

Usean teatterin yhteisproduktio saa ensi-iltansa Savonlinnassa

Savonlinnan Teatterissa saa ensi-iltansa torstaina Savonlinnan, Oulun ja Joensuun teattereiden ja kuopiolaisen tanssiteatteri Minimin yhteistuotos Sulaketta lainaamassa.

Kuva: Kati Leinonen

Sulaketta lainaamassa nähtiin ensi kertaa vuonna 2008 kuopiolaisen Tanssiteatteri Minimin tuottamana. Nyt käsikirjoittaja-ohjaaja Mikko Roiha on rakentanut teoksesta uuden version.

– Tämä oli aikoinaan Kuopiossa valtava hitti. Etsimme tilaisuutta tehdä tämä uudelleen.

Kyseessä on Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa -romaaniin vapaasti pohjautuva teos.

– Esityksen rakenne tulee Lassilalta. Se on tunnistettavissa.

Ohjaaja-käsikirjoittajan mukaan teoksessa toisistaan ottaa mittaa agraarimaailma ja urbaani kaupunkiympäristö. Tästä törmäyskurssista ammennetaan finnhitsien tahdissa.

Yhteistuotanto nähdään kolmella paikkakunnalla

Sulaketta lainaamassa esiintyjäkaarti koostuu eri teattereiden esiintyjistä. Mukana ovat Marja Myllylä Joensuun kaupunginteatterista, Jari Pylväinen Savonlinnan Teatterista, Antti Lahti ja Riikka Puumalainen Tanssiteatteri Minimistä sekä Anniina Rokka Oulun kaupunginteatterista.

– Kaksi esiintyjää alkuteoksesta on mukana ja yksi esiintyjä on tullut mukaan jokaisesta teatterista. Näyttelijöiden ja tanssijoiden yhteenkuuluvuus syntyi samantien. Se oli heti estotonta ja hauskaa, ohjaaja-käsikirjoittaja Mikko Roiha kehuu.

– Tämä on myös minun historiassa poikkeuksellinen, että olemassa olevasta teoksesta tehdään kokonaan uusi versio. Tämä on henkisenä prosessina tehty uusiksi, tässä ei ole paikkaamisen ja liimaamisen makua. Tämä on harjoiteltu näille esiintyjille.

Savonlinnasta Sulaketta lainaamassa jatkaa matkaansa lokakuun alussa Ouluun ja sieltä edelleen Joensuuhun. Kaikkiaan esitys on lavalla 60 kertaa.

Juttua korjattu 18.9.2014 klo 8.21 Aiemmin kerroimme, että Joensuun kaupunginteatterin näyttelijä  Suvi-Maaria Virta on mukana mutta hänet korvaa Marja Myllylä.