Isännöitsijä neuvoo: "Älä tiivistä liikaa!"

Syksyn tullen ikkunoista vetää ja ihmistä viluttaa. Kokenut isännöitsijä muistuttaa, ettei ikkunoiden tiivistämisen kanssa saisi innostua, eikä varsinkaan laittaa korvausilmaventtiileitä kiinni. Jostain lävestä ilma kuitenkin virtaa sisään ja jos muut reitit on tukittu, ilma saattaa tulla vaikka viemärin kautta.

Kotimaa
Isännöitsijä Seppo Kuvaja Radio Hämeen aamun vieraana studiossa.
Isännöitsijä Seppo KuvajaMiki Wallenius / Yle

Kukaan ei halua asua vetoisessa asunnossa. Moni kerrostaloasuja pyrkiikin säästämään energiaa ja estämään lämpöä karkaamasta tilkitsemällä ikkunoita ja sulkemalla tuuletusaukkoja. Isännöitsijä Seppo Kuvaja tietää, ettei liika ikkunoiden tiivistäminen tai venttiileiden sulkeminen kokonaan ole hyväksi asunnon ilman laadulle.

On aina parempi, että asuntoon virtaa raikasta ilmaa ikkunoiden raoista, kuin että ilma tulee vääristä paikoista. Eri-ikäisissä kerrostaloissa talveen on valmistauduttava hiukan erilaisin konstein.

– Vanhoissa asunnoissa korvausilman kuuluu tulla ikkunoiden raoista, muistuttaa Kuvaja. Jos venttiilitkin laittaa kiinni, korvausilma tulee sitten jostain muualta: postiluukusta, porraskäytävästä, putkien läpiviennistä naapurihuoneistosta tai viemäristä.

Jos asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, talven tuloon on valmistauduttava asettamalla tuloilmakoneiden säädöt talviasentoon, vaihtamalla suodattimet ja puhdistamalla kone.

– Hiukan vanhemmissa taloissa ikkunoiden korvausilmaventtiilit kannattaa laittaa talviasentoon ja suodatin on puhdistettava, listaa Kuvaja.

Vanhoissa kerrostaloissa korvausilmaventtiileitä saattaa olla myös seinissä. Niidenkin suodattimet on syytä puhdistaa ennen pakkasten tuloa.

Pattereita ei kannata ilmata omin päin

Pattereiden jumittamiselta voidaan konkari-isäntöisijän mukaan välttyä varsin yksinkertaisella toimella.

– Kääntää termostaatit joka patterissa kiinni ja auki pari kertaa, niin ne taas toimivat koko talven, vinkkaa Seppo Kuvaja.

Jos patteri pulputtaa eli siellä on ilmaa, silloin kannattaa pyytää huoltomies apuun. Ammattimies voi ilmata patterit.

– Sitä en suosittele asukkaiden itse tekevän. Siinä voi tulla niitä vuotohommia, toteaa Kuvaja.

Syksyllä lämpötila tuntuu kylmemmältä kuin asteet osoittavat

Tuulinen ja kostea sää tuntuu mittarin näyttämiä astelukemia viileämmältä. Isännöitsijä Seppo Kuvaja sanoo, että moni kerrostaloasuja soittelee isännöitsijälle syksyn tullen, kun epäilee asuntonsa patterien toimintaa. Luotettava tulos huoneen sisäilmalämpötilasta saadaan, kun se mitataan keskeltä huonetta. Alle kahdenkymmenen asteen sisäilmalukema kertoo, että kaikki ei ole kunnossa.

– Jos mennään alle 20 asteen, niin silloin on jotain vikaa. Huoltomiehiä on yleensä ohjeistettu, että näin syksyllä taloyhtiön lämpöä pikkuisen nostetaan hetkeksi, koska ulkolämpötila-anturi ei huomioi tuulta eikä kosteutta. Hetkeksi laitetaan vähän korkeampi lämpötila ja sitten, kun tulee ensimmäiset pakkaset, lämpötila lasketaan taas normaaliksi, tietää isännöitsijä.