Hyppää sisältöön

Yle Areena siirtyi äly-tv-aikaan

Ylen suosittu Areena on siirtynyt äly-tv-aikaan. Yle julkaisi tiistaina Samsungin uusimmissa, vuoden 2012 jälkeen julkaistuissa äly-tv-malleissa toimivan Areenan sovelluksen. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Samsungin sovelluskeskuksesta.

Kuva: Yle

Jos tähän asti olet katsonut Yle Areenan ohjelmia haluamanasi ajankohtana tietokoneelta, nyt se on mahdollista tv-ruudulta ilman lisäpiuhoja. Yle julkaisi tiistaina uuden Yle Areenan äly-tv-sovelluksen Samsungin vastaanottimille.

Yle Internetin palvelupäällikkö Kari Haakana perustelee Samsungin äly-tv:n valintaa sovelluksen tekemiselle sillä, että merkki on Suomen ostetuin.

– Jostakin täytyy lähteä liikkeelle. Jatkossa sovellus on tarkoitus tehdä myös muille alustoille. Yle Areena -sovelluksen voi käydä itse hakemassa tv:n sovelluskeskuksesta, joka on samanlainen toiminto, kuin esimerkiksi älypuhelinten sovelluskaupat, Haakana toteaa.

Yle Areenan sovellus on äly-tv:ssä yksi muiden joukossa. Kotimaisten kaupallisten toimijoiden, Kolmosen ja Nelosen, sovellukset Samsungin äly-tv:stä löytyvät myös, samoin esimerkiksi YouTube ja monia muita videosovelluksia.

– Sovelluksella pystyy katsomaan kaikkea sitä sisältöä, mitä Areenassa on tietokoneellakin saatavissa. Sen käyttölogiikka ja luokittelu on samanlainen kuin verkkopalvelussa.

Kuva: Yle

Suorissa jakoa perinteisten tv-kanavien ja Areenan välillä äly-tv:ssä

Yle Areenan äly-tv-sovellukseen ei ole tuotu tv-kanavia eli kanavien perinteistä ohjelmavirtaa sellaisenaan. Sen sijaan Areenan omat suorat lähetykset, esimerkiksi urheilutapahtumista, ovat saatavilla.

Areenassa on nähty kesällä monia jalkapallo-aiheisia "rinnakkaislähetyksiä" sekä erityisiä Areenaan tehtyjä tiedotustilaisuuksia ja RSO:n konsertteja. Tämä on sellaista videosisältöä, jota ei lähetetä perinteisen broadcast-verkon tv-kanavien kautta.

– En usko, että tämä palvelu mitenkään uhkaa broadcast-tuotantoa. Päinvastoin. Se tuo uudenlaisia käyttömahdollisuuksia sille sisällölle, jota myös kanavilla esitetään. Ei voi puhua kilpailusta, vaan tämä on uudenlainen käyttötapa, Yle Internetin Kari Haakana sanoo.

Yleen on yleisön taholta tullut paljon toiveita äly-tv-sovellusten julkaisusta ja kehitysehdotuksia appsin käyttölogiikkaan.

Kuva: Yle

Areena näkyviin myös muihin vastaanottimiin

Yle tuo syksyn aikana myös iPadin käyttäjille uuden tavan katsoa Areenaa tv-ruudulta. Se vaatii erityisen lisälaitteen televisioon.

Laite on aikuisen miehen peukalon kokoinen palikka, joka näyttää hieman usb-muistilta. Se kiinnitetään minkä tahansa television hdmi-liittimeen. Liitin löytyy useimmista nyt käytössä olevista televisioista.

– Chromecast-palikan idea on se, että tuomme ensin iPad-sovellukseen ja myöhemmin Android-sovellukseen chromecast-tuen. Katsottaessa Areenan ohjelmaa iPad-ruudulla klikataan chromecast-kuvaketta, jolloin kuva siirtyy langattomasti näkymään televisioon. Se mahdollistaa siis nettisisällön katsomisen isolta tv-ruudulta, Haakana selittää.

Chromecast-lisälaite televisioon on paitsi pieni, myös edullinen. Se maksaa vain noin 35 euroa ja se toimii vanhemmissakin televisioissa. Tosin käyttö vaatii sen, että henkilöllä on sellainen tabletti tai älypuhelin, jossa Areena-sovellus toimii.

Chromecast tarvitsee lisäksi toimiakseen wlan-yhteyden, johon myös isäntälaite (iPad tai Android) on yhteydessä.

Kuva: Yle

Areenan Apple-sovellusta ei vielä ole luvassa, vaikka sellainen on jo naapurimaissa, Ruotsissa ja Norjassa, käytössä. Tämä johtuu Haakanan mukaan siitä, että Apple-tv on hyvin suojattu ympäristö ja se päättää itse mitä palveluita Apple-tv:ssä pyörii.

– Ruotsi ja Norja alkavat olla Apple-tv:n käyttäjämaina sen verran isoja, että siellä tällaisia kanavia voidaan luoda. Suomi on ehkä vielä liian pieni markkina-alue Applelle.

Apple-tv:ssä uusien sovellusten hyväksyntä-prosessi on huomattavasti tiukempi kuin saman merkin puhelimissa.