Syyriaan lähtenyt jihadisti opiskeli Kokkolassa

Kaupungin ammattikorkeakoulussa opiskellut bangladeshilaismies on liittynyt islamistitaistelijoihin Syyriassa. Kokkolasta hän muutti Helsinkiin, jossa radikalisoituminen alkoi.

Kotimaa

Parikymppinen mies saapui Kokkolaan opiskelemaan it-alaa kaksi vuotta sitten. Hänen vanhempansa olivat lainanneet rahaa matkustamiseen. Rahapulan takia mies joutui kuitenkin muuttamaan Helsinkiin.

– Hän ei voinut kysyä vanhemmiltaan enempää rahaa. Tämän takia hän joutui jättämään opintonsa ja muuttamaan Helsinkiin. Hän muutti sinne töiden perässä, jotta saisi kerättyä rahaa perheelleen, kertoo miehen tuntenut henkilö Svenska Ylen haastattelussa.

Mies sai töitä lihakaupasta ja kävi aina silloin tällöin myös Kokkolassa.

– Hän tuli useamman kerran kaupunkiin myymään lihaa. Hänellä oli hyvä työpaikka ja luulin, että kaikki oli hyvin. Hän myös puhui, että saattaisi palata Kokkolaan tekemään opintonsa loppuun. Nyt hän ei enää vastaa puhelimeen, toinen tuttava kertoo.

Tuttavien mukaan miehen puheet muuttuivat radikaaleiksi Helsingissä asumisen aikana. Elo-syyskuussa hän kertoi Facebookissa saaneensa uuden työn ISISIn sotilaana.