Hyppää sisältöön

Suomalaisrakentajalle 100 miljoonan laina pakotelistan venäläispankilta

Rakennusyhtiö SRV ja EU:n pakotelistalla oleva venäläinen Sberbank ovat sopineet mittavasta lainasta, jolla rahoitetaan kauppakeskuksen rakentamista Pietariin. Okhta Mall -kauppakeskuksen omistavat rakennusyhtiö SRV ja suomalaiset sijoittajat.

Sberbank-pankin pääkonttori Moskovassa. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Runsaan sadan miljoonan lainasopimus on noin puolet koko Pietariin nousevan kauppakeskushankeen rahoituksesta. Rakennustyöt käynnistettiin runsas vuosi sitten ja kauppakeskuksen pitäisi valmistua keväällä 2016.

EU:n pakotemääräykset kieltävät rahoittamasta venäläisiä pankkeja tai pääomittamasta niitä. Pakotteet eivät kuitenkaan koske venäläispankkien rahoitusta omille asiakkailleen.

Rakennusyhtiö SRV:n toimitusjohtajan Jukka Hienosen mukaan rahoituksen varmistuminen osoittaa, että Venäjällä voi yhä toimia, kun toiminta perustuu paikallisiin resursseihin ja toimintaympäristöön.

– Sopimus on Venäjän-toimiemme kannalta merkittävä. Rahoituksen varmistuminen tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa osoittaa, että ulkomainen yhtiö voi edelleen toimia Venäjällä, kun toiminta perustuu paikallisiin resursseihin ja toimintaympäristöön, Hienonen sanoo.

Ruplan heikkeneminen laskee investointibudjettia

Kauppakeskuksen omistavat SRV ja Russia Invest -sijoitusyhtiö. SRV:n suora omistus kauppakeskuksesta on 45 prosenttia. Lisäksi SRV omistaa 27 prosenttia Russia Invest -sijoitusyhtiöstä. Hankkeen nykybudjetti on noin 225 miljoonaa euroa.

Investointibudjetti on laskenut alkuperäisestä 250 miljoonasta eurosta pääosin ruplan heikentymisen johdosta saatujen rakennuskustannusten säästöjen ansiosta. Kauppakeskuksen vuosivuokratulojen tavoitetaso on noin 33 miljoonaa euroa.

Investoinnin rahoitussuunnitelma perustuu omistajien noin 115 miljoonan euron pääomasijoituksiin ja nyt allekirjoitettuun pankkirahoitukseen. Kauppakeskuksen rakentaminen aloitettiin runsas vuosi sitten, ja sen arvioidaan valmistuvan keväällä 2016.

– Vuosi sitten pääsimme käynnistämään tämän ensimmäisen vaiheen Okhta Cityn kokonaisuudestamme. Pietariin nousee toinen SRV:n rakentama kauppakeskus suomalaisten sijoittajien ja venäläisen pankin rahoituksella, toimitusjohtaja Hienonen sanoo.

Okhta Mall on suunnattu perheellisille keskivertokuluttajille, jotka hakevat hyvää laatua ja kohtuullista hintatasoa. Kauppakeskukseen tulee muun muassa hypermarket, iso elokuvateatterikompleksi, ravintolamaailma, kuntosali, erikoisliikkeitä, kuten iso lastentavaraliike, sekä paljon erilaisia muoti- ja urheiluliikkeitä.

Russia Invest -kiinteistösijoitusyhtiössä ovat osakkaina Ilmarinen, Sponda ja SRV 27 prosentin osuuksilla, sekä Etera 13 prosentin ja Onvest 6 prosentin osuuksilla.