Hyppää sisältöön

Ailu Valle räppää sydämensä äänellä pohjoissaameksi

Utsjoen Kaamasmukasta kotoisin oleva räppäri Ailu Valle valmistelee toista levyään. Pohjoissaameksi räppäävä mies kokee tekevänsä myös kielenelvytystyötä riimitellessään. Ailu jatkaa luonnon puolesta taistelemista räpin keinoin. Uudella levyllä soivat myös luonnon rauha ja henkilökohtaisemmat teemat.

Ailu Valle
Räppäri Ailu Valle Inarin Ijahis idja -festivaaleilla 2012. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Ailu Valle kuvaa uuden levynsä aiheita jonkinlaiseksi vapautuksen tieksi. Puolentoista vuoden taiteilija-apuraha on mahdollistanut uuden etsimisen.

– Olen saanut itsestäni auki uusia kanavia. Tämä on ollut artistina minulle tärkeää aikaa, räppäri kertoo.

Pohjoissaame on kaunis kieli ja oman sydämeni ääni.

Ailu Valle

Ailu Valle kokee tekevänsä myös kielenelvytystyötä. Hän on koulutukseltaan opettaja ja nähnyt kuinka haasteellista on motivoida erityisesti poikia opiskelemaan kieltä luokkahuoneissa.

– Räppi on cooli tapa oppia. Monet nuoret ovat itsekin innostuneet riimittelemään.

– Ensimmäistä levyä tehdessäni kirjoitin Pekka Sammallahden harmaan sanakirjan 35 000 sanaa tietokoneelleni. Siinä meni aamusta iltaan kaksi kuukautta, Ailu muistelee 2012 ilmestyneen ensilevynsä vaiheita.

Ailu Valle aloitti räppäämisen englanniksi, siirtyi sitten suomeen ja alkoi vähitellen miettiä että miksei myös saameksi.

– Saamenkielessä ei ole urbaania sanastoa, mutta ei se haittaa. Pohjoissaame on kaunis kieli ja oman sydämeni ääni.

Joogaava räppäri

Ailu Valle & Boogiemen esiintyi tiistaina Rovaniemellä Rajarockin 25-vuotisjuhlassa. Kysyntää on ollut myös Suomen ulkopuolella: elokuussa hän veti räpit Frankfurtin Museumuferfest -suurtapahtumassa. Kulttuurifestivaalien esiintyminen meinasi takkuilla, kun miehen kurkku kipeytyi hotellin ilmastoinnista.

– Sain kuitenkin joogattua itseni kuntoon, itseoppinut joogaaja kertoo.

Jooga sopii Ailun mukaan oikein hyvin rauhoittamaan ja tasapainottamaan musiikkimiehen mieltä ja kehoa.

Syksyn Ailu Valle on tietoisesti rauhoittanut levyn valmisteltuun, mutta keikkailee siinä ohessa niin Suomessa kuin Norjassakin .

– Norjassahan on eniten pohjoissaamea puhuvia eli jos sinne saa ovet avattua, niin sanoma menee perille, Ailu Valle sanoo.

Ailu Valle fiittaa eli vierailee Palefacen tulevalla levyllä saameksi ja suomeksi. Vielä salaisia suunnitelmia on myös muutaman muunkin Suomi-räpin kärkinimen kanssa.

– Ollaan onnistuttu rakentamaan pari mielenkiintoista räppiduoa, mutta niistä lisää myöhemmin.

.
.