Länsirajalla poliisin yhteispartiot lähempänä kuin koskaan

Poliisien yhteispartioinnista Suomen ja Ruotsin rajalla Tornionlaaksossa on puhuttu jo vuosia. Nyt toteutuminen on jo lähellä, sillä lokakuussa yhteispartioita varten aletaan kouluttaa poliiseja molemmista maista.

Kotimaa
Poliisiauto Tornion Rajalla-alueella.
Kyösti Vaara / Yle

Pitkään suunniteltu poliisien yhteispartiointi länsirajalla on nyt lähempänä kuin koskaan. Yhteensä 150 poliisia Suomesta ja Ruotsista aloittavat lokakuussa koulutuksen, jonka tarkoituksena on sovittaa yhteen toimintatapoja ja antaa partioille valmius toimia kummassakin maassa.

Yhteensä toistasataa poliisia molemmista maista saa parin vuoden aikana oppia voimankäyttöön, toimintavaltuuksiin ja moniin muihin käytännön seikkoihin, jotka vaikuttavat toimintaan.

Käytännön työssä - kunhan siihen ehditään - lähdetään liikkeelle pienin askelin, sanoo poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

– Varsinainen tavoite olisi sataprosenttisesti suomalainen tai sataprosenttisesti ruotsalainen poliisipartio, joka voisi toimia kummankin maan puolella. Käytännössä lähdemme kuitenkin siitä, että partiossa aina toinen poliisi olisi Ruotsista ja toinen Suomesta, sillä siihen kynnys on paljon alempi ja niin on helpompi toimia, Paatero sanoo.

Lainsäätäjillä riittävästi aikaa

Niin Paatero kuin hänen ruotsalainen kollegansa poliisiylijohtaja Bengt Svenson ovat vakuuttuneita siitä, että koulutuksen parin vuoden kesto on riittävä aika lainsäätäjille muuttaa tarvittavat pykälät yhteispartioinnin tieltä.

Muutama pykälä olisi vielä muutettava ja toiveissa on, että lainsäätäjät saisivat työnsä valmiiksi noin vuoden kuluessa. Näin laki ehtisi astua voimaan riittävän ajoissa, sanoo Bengt Svenson.

– Olen varsin vakuuttunut siitä, että asia etenee. Ruotsin oikeusministeriö on täysin sitoutunut tarpeellisiin muutoksiin. Ja kaikki ovat tämän asian takana. Uskon, että ratkaisut löydetään, Svenson painottaa.

Ensin koulutus, sitten käytäntö

Svensonin mukaan poliisin kannalta asiassa edetään nyt hyvässä järjestyksessä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero
Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan yhteispartiointi ei ole laastaria leikkauksiin.YLE

– Kerrankin meillä on se tilanne, että aloitamme koulutukset ennen kuin laki on muuttunut. Poliisi on valmis, kun lainsäätäjät ovat valmiita.

Svenson säestää kuitenkin Paateroa siinä, että heti alussa yhteispartioinnin kaikkia mahdollisuuksia ei varmasti pystytä ottamaan käyttöön.

– Asiat ottavat aikansa ja on tärkeää oppia käytännön tasolla tuntemaan toisensa. Varmasti on niin, että kaikkea sitä, mitä laki tulee aikanaan mahdollistamaan, ei voida ottaa käyttöön aivan heti, Svenson sanoo.

Yhteispartiot eivät täytä poliisityhjiötä

Molemmissa maissa pohjoisen harva-alueilla on käyty paikoin kitkerääkin keskustelua poliisin resursseista. Poliisijohtajat vakuuttelevat, että yhteispartiointi ei ole laastaria leikkauksiin.

Kansalaisten turvallisuudentunnetta ja poliisin näkyvyyttä sillä voidaan kuitenkin parantaa.

– Tärkeintä olisi se, että jos jomman kumman maan partio on lähempänä tapahtumapaikkaa, niin se saisi mennä paikalle. Se on kansalaisten turvallisuuden kannalta ykkösasia ja se on se mitä tässä haetaan, poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo.