1. yle.fi
  2. Uutiset

Kurkiennätys Söderfjärdenillä: 8174 lintua

Vaasan, Mustasaaren ja Maalahden rajamailla sijaitseva Söderfjärdenin suuri peltoaukea toimii kurkien syys- ja kevätmuuton levähdyspaikkana. Alueella laskettiin vastikään kurkiennätys, kun paikalle lennähti ruokailemaan yhtäaikaa 8174 lintua.

luonto
Kurkia muuttomatkalla Söderfjärdenissä.
Antti Haavisto / Yle

Söderfjärdenin meteoriittikraateri ja sen suuri peltoaukea on kevät- ja syysmuuttoa tekevien kurkien levähdysalue. Kurjet saapuvat pellolle ruokailemaan, ja pari päivää sitten paikalla laskettiin kaikkien aikojen kurkiennätys, peräti 8174 lintua.

– Kurkien määrä on lisääntynyt koko Suomessa tavattomasti. 1960- ja -70-luvulla alettiin kuivata soita, ja silloin pelättiin, että kurki häviää suolintuna kokonaan, mutta näin ei käynytkään. Kurki on osoittautunut todelliseksi selviytyjäksi ja joustavaksi linnuksi, joka pesii nykyään melkeinpä missä vain, kertoo Merenkurkun Lintutieteellisen yhdistyksen tiedottaja ja lintuharrastaja Ari Lähteenpää.

Söderfjärdenin suosio kurkien keskuudessa selittyy sillä, että peltoaukealla on runsaasti syötävää ja alue osuu kurkien muuttoreitin varrelle.

– Nämä kurjet ovat niin sanottuja läntisiä kurkia, jotka kulkevat länsirannikkoa pitkin etelään ja jatkavat talvehtimaan Ranskaan ja Espanjaan. Kurkien määrä vaihtelee tällä alueella vuodesta toiseen ja riippuu myös säistä ja tuulista,Lähteenpää kertoo.

Ari Lähteenpää tarkkailee kurkia Söderfjärdenillä Meteoriihen näkötornista.
Ari Lähteenpää sanoo kurkien lentoonlähdön säväyttävän kokenuttakin lintuharrastajaa.Merja Siirilä / Yle

Kurkien ennätyksellinen lukumäärä laskettiin Söderfjärdenissä tekniikan avulla.

– Ne ihmiset, jotka lintuja laskevat, ovat puoliammattilaisia, jotka ovat tehneet tätä jo vuosikymmeniä. Käytännössä he seisovat tuolla Öjbergetin näkötornissa ja kuvaavat lintuja videokameralla, ja laskevat lukumäärän sitten kotona tietokoneen näytöltä, kertoo Ari Lähteenpää.

Kurkisesonki nyt parhaimmillaan

Ari Lähteenpään mukaan ihmiset osaavat jo arvostaa sekä Söderfjärdenin historiallista meteoriittikraatteria että kurkien läsnäoloa pellolla.

– Ainakin siitä päätellen, kuinka moni täällä käy katsomassa kurkia, tuntuu siltä, että ihmiset ovat ottaneet tämän alueen ja linnut omakseen ja osaavat arvostaa niitä. Sitä kannattaisi vielä miettiä, pystyisikö tätä hyödyntämään esimerkiksi matkailussa jotenkin, Lähteenpää pohtii.

Merenkurkun lintutieteellisen yhdistyksen tiedottaja Ari Lähteenpää Meteoriihen näkötornissa.
Ari Lähteenpää arvelee, että ihmiset osaavat jo arvostaa sekä Söderfjärdeniä että siellä vierailevia kurkia.Merja Siirilä / Yle

Kurkien muutto jatkuu vielä ainakin viikon ajan, joten muuton seuraaminen kannattaa aloittaa heti. Parhaiten sen pääsee kokemaan iltaisin ennen auringon laskemista, jolloin kurjet siirtyvät suurissa parvissa merelle viettämään yötä.

Ari Lähteenpää haluaa kuitenkin muistuttaa kävijöitä kahdesta asiasta.

– Pellolle ei saa mennä, vaikka kuinka haluaisi ottaa kännykkäkameralla lähempää kuvia kurjista. Toisekseen tässä tiellä on taskuparkkeja, jotka on tehty pysäköimistä varten, eli maanviljelijöiden kulkemista ja työrauhaa ei saa myöskään häiritä.

Lue seuraavaksi