Oulu-Luulaja-Tromssa-lentoreitti avautumassa tammikuussa

Ruotsin vaalituloksen vuoksi viivästynyt Arctic Airlink on määrä saada toimintaan heti ensi vuoden alussa.

Kotimaa
Saab 340 lentokone
Lassi Tolvanen

Arctic Airlinkiksi kutsuttu Oulu-Luulaja-Tromssa-lentoyhteys on avautumassa liikenteelle tammikuun alussa. Lentoyhteyden piti avautua jo lokakuussa, mutta Ruotsin yllätyksellinen vaalitulos pisti aikataulun uusiksi.

Pikavauhtia pidetyissä neuvotteluissa on nyt saavutettu sopu, vaikka Ruotsin rahoitus onkin vielä virallisesti vahvistamatta, kertoo BusinessOulun markkinointipäällikkö Pauliina Pikkujämsä.

– Kävimme tiistai-iltana pitkällisen keskustelun kanssa asiasta ja teimme päätöksen siitä, että tähän kaikki voivat sitoutua. Näitä käänteitä tulee, kun isosta projektista on kysymys, mutta nyt tähdätään tammikuuhun.

Ruotsin rahoitus varmistuu lokakuussa

Vaalitulos oli yllätyksellinen, mutta vahvistus Ruotsin rahoitukselle on tulossa ensi kuussa.

– Heillä on päällä vaalien jälkeinen tilanne ja se on osaltaan aiheuttanut tämän viiveen. Alun perin he ajattelivat, että voisivat edetä asiassa nopeammin, mutta rahoituspäätös tulee lokakuun puolivälissä. He eivät poliittisesta tilanteesta johtuen pysty etenemään sovitussa aikaulussa, Pikkujämsä summaa.

Viivytys on takaisku, mutta niihin pitää Pikkujämsän mukaan kansainvälisessä projektissa varautua.

– Totta kai se harmittaa, että aikalisä tähän tuli, mutta ei sille voi mitään. On aina omat riskinsä, kun yhteistyötä tehdään monikansallisesti. Olen iloinen siitä, että illalla pystyimme sopimaan uudesta aikataulusta.

Yhteys myös tavallisten turistien tavoitettavaksi

Yhteyttä on tarkoitus lentää Saab 340 lentokoneella, jossa on tilaa 33 matkustajalle. Keskustelut operaattorin kanssa ovat loppusuoralla ja samalla kun marraskuussa julkistetaan reitin hinnat ja aikataulu, on määrä kertoa myös operaattorin nimi. Yhteysvälillä on tarkoitus liikennöidä viitenä päivänä viikossa.

Hinnan on tarkoitus muodostua niin, että se on myös tavallisten turistien tavoitettavissa.

– Tavoitteena on saada useita hintakategorioita. Lisäksi tarjoamme sarjalippuja toimijoille, jotka käyttävät tätä yhteyttä säännöllisesti, Pikkujämsä sanoo.

Viivästyksen vuoksi uhattuna ollut Tromssan Suomi-viikko on määrä järjestää edelleen lokakuussa, vaikka yhteys ei silloin olekaan vielä käytössä.

– Se on tarkoitus toteutua. Tarkoitus on saada Charter-kone liikkeelle ja toteuttaa se tapahtuma, Pikkujämsä sanoo.