Ponssen johto tapasi Uruguayn presidentin – uusi sellutehdas kasvattaisi ehkä metsäkoneiden vientiä

Tapaamisessa ei puhuttu Ponssen mukaan yhteistyökuvioista, mutta metsäkonevalmistaja seuraa silti mielenkiinnolla, toteutuuko maan johdon toivoma sellutehdashanke. Ponssella on Uruguayssa noin 70 työntekijää.

talous
Metsäkoneen kylki.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse seuraa mielenkiinnolla, toteutuuko Uruguayn presidentin toive saada maahan uusi suomalainen sellutehdas.

Ponsse uskoo, että toteutuessaan investointi toisi lisää kysyntää yhtiön puunkorjuukalustolle. Maassa toimii jo yksi UPM:n omistama sellutehdas ja toinen, Stora Enson puoliksi omistama tehdas.

Ponssen koneita käytetään Uruguayssa metsäyhtiöiden omistamilla eukalyptysplantaaseilla. Metsäkoneita on viety maahan reilut sata ja työntekijöitä on noin 70 myynnissä, huollossa ja varaosapalveluissa.

Ponssen edustajat tapasivat Uruguayn presidentin José Mujican Helsingissä tiistaina. Konkreettisia päänavauksia ei tullut vaan kyse oli yhtiön hallituksen puheenjohtajan Juha Vidgrénin mukaan "kohteliaisuuskäynnistä".

– Kävimme lähinnä kohteliasuuskäynnillä ja esittelemässä Ponssen historiaa. Pyysimme hänet myös käymään savottakahvilla Uruguayssa.

Uruguayn lisäksi Ponsse on vienyt Etelä-Amerikassa metsäkoneita Brasiliaan jo kymmenkunta vuotta. Tänä vuonna vienti aloitettiin myös Chileen.

Uruguay laskee, että kaksi suomalaistaustaista tehdasta on nostanut maan bruttokansantuotetta 3–4 prosenttia ja luonut lähes tuhat pysyvää työpaikkaa.