Matkailu Venäjälle hiipui hieman – "suomalaisilla ennakkoluuloja Venäjää kohtaan jo historiallisista syistä"

Venäläisten Suomeen matkustaminen väheni jo vuoden alkupuoliskolla kymmenisen prosenttia edellisvuoteen verrattuna. VR:ssä uskotaan, että matkailun hiipumiseen vaikuttaa eniten ruplan kurssi.

Kotimaa
Allegro-juna
Leif Rosnell / VR Group

Venäjä-pakotteet ja Ukrainan tilanne vähentävät matkaamista. Venäläisten Suomessa käyntiä on rajoittamassa erityisesti ruplan kurssin heikkeneminen. Suomalaiset ovat kesästä lähtien jopa peruneet aiemmin varaamiaan matkoja Venäjälle.

Venäläisten Suomeen matkustaminen väheni jo vuoden alkupuoliskolla kymmenisen prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suomalaisten matkat Venäjälle ovat vähentyneet kesästä lähtien. Tosin työmatkailussa ei muutosta ole ollut nähtävissä.

Neljä kertaa päivässä Helsingin ja Pietarin väliä kulkeva nopea Allegro -juna on menestynyt hyvin. Tavoite puolesta miljoonasta matkustajasta saavutettiin vuosia ennen tavoiteaikaa. Mutta nyt tilanne on muuttunut.

VR:n palvelujohtaja Ari Vanhanen sanoo, että kesä-, heinä- ja elokuussa on matkustajia ollut vähemmän, mutta mitään romahdusta ei ole tapahtunut. Vanhasen mukaan tänä vuonna kulkijoita on ollut vähemmän kuin viime vuonna, mutta vuoden 2012 matkustajalukeiin päästään.

Ruplan kurssi vähentää matkailuintoa

VR:ssä uskotaan, että matkailun hiipumiseen vaikuttaa eniten ruplan kurssi. Euro on kalleimmillaan nyt venäläisille.

Vanhanen muistuttaakin, että nyt Venäjälle matkustaminen on edullista. VR on myös laskenut lippujen hintoja.

Venäjän matka- ja viisumipalveluihin erikoistuneella Lähialuematkoilla on myös useamman kuukauden huomattu laskua Venäjälle suuntautuvissa matkoissa. Venäjältä on nyt myös tarjolla aiempaa halvempia hotellihuoneita.

Lähialuematkojen myyntijohtaja Maarit Haavisto-Koskinen sanoo, että kesällä suomalaiset peruivat muutamia Karjalan retkiä.

Haavisto-Koskinen hämmästelee vähän sitä, että matkoja peruttiin sen vuoksi, että ihmiset peruivat matkoja oma turvallisuutensa vuoksi. Hän muistuttaa, että Venäjälle ja tuttuihin kohteisiin Pietariin, Moskovaan ja Karjalaan voi matkustaa niin kuin ennenkin.

KHL-liigasta odotetaan piristysruisketta

Haavisto-Koskisella on laajempi näkymä Venäjän matkailuun, sillä hän on asunut aiemmin vuosia Moskovassa ja työskennellyt Matkailun Edistämiskeskuksessa markkinoimassa Suomea venäläislle matkailijoille. Myös Allegron suunnitellussa hän on ollut mukana. Nyt hän on jo tovin myynyt Venäjän matkoja suomalaisille.

Hänen mukaansa suomalaisilla on hyvin paljon ennakkoluuloja ja epäilyjä Venäjää kohtaan jo historiallisista syistä. Hänen mukaansa Venäjän ja Ukrainan rajalla oleva kriisi vaikuttaa ihmisiin myös psyklogisesti. Hän sanoo ymmärtävänsä, että joku voi olla lähtemättä matkalle periaattellisista syistä, mutta tavanomaista poikkeavaa turvallisuusriskiä ei ole.

Myöskään Suomen ulkoministeriö ei ole muuttanut matkustussuosituksiaan. Se varoittaa ihmisiä edelleen suurkaupunkien taskuvarkaista.

Sekä VR:llä että Lähialuematkoilla odotetaan syksyn mittaan uutta piristystä ja aivan uusia asiakkaita Venäjän matkailuun, kun KHL:n jääkiekko-ottelut alkavat.