Kivijärvi on selkä seinää vasten

Iso kouluinvestointi ja valtionosuuksien leikkaukset ovat laittamassa Kivijärven pikkukunnan polvilleen. Lisäksi kuntaa rasittaa suuri työttömyys. Kuntalaiset viihtyvät kotipitäjässään, vaikka uhkana on koko maan tuntuvin veronkiristys.

Kivijärvi
Kivijärvi-kyltti.
Matti Myller / Yle

Kivijärven kunnanvaltuusto joutuu pohtimaan koko maan mittakaavassa ennätyksellisen suurta veroprosentin nostoa. Korotuksen jälkeen veroprosentti olisi jopa 23,25. Ennen päätöstä aiotaan kuitenkin kuulla kuntalaisia.

Seppo ja Riitta Sagulinin metallintyöstöä tekevän perheyrityksen tuotteet menevät pääosin vientiin. Yritys työllistää kuusi henkeä ja tekee parhaillaan suurta laajennusta tiloihinsa. Parikymmentä vuotta yrittäjänä on näyttänyt, että Kivijärvi on hyvä paikkakunta yrittää:

– En näe mitään estettä, etteikö täältä käsin voisi toimia. Jostakin Kiinan tai Vietnamin näkökulmasta sillä ei ole juurikaan merkitystä, missä kunnassa ollaan, Sagulinit pohtivat.

Kouluremontti tehdään velaksi

Kylttejä Kivijärven kunnassa.
Kivijärvellä on edessä neljän miljoonan euron kouluremontti.Matti Myller / Yle

Kivijärvellä reilusti yli puolet kunnan tuloista tulee suoraan valtiolta. Niinpä vuoden vaihteessa voimaan tuleva valtionosuuksien uudistus heilauttaa pienen kunnan taloutta rajusti.

Samalla pitäisi saneerata sisäilmaongelmista kärsivä koulu. Nämä asiat yhtä aikaa ovat saaneet virkamiehet suunnittelemaan koko maan suurinta, jopa 3,25 prosentin korotusta kunnallisveroon. Samalla nostettaisiin myös kiinteistöverot maksimiin.

– Velallahan tuo kouluinvestointi joudutaan tekemään. Ja että velkaa pystytään lyhentämään, niin tuloveroprosenttia joudutaan nostamaan, sanoo kunnanjohtaja Pekka Helppikangas.

Neljän miljoonan euron kouluinvestointi puhuttaa myös kylällä. Sagulinien viisilapsisesta perheestä kaksi on vielä alakoulussa Kivijärvellä.

– Tulee mieleen, että jos sinne nyt semmoinen raha laitetaan, niin voisko sillä sitten rakentaa vaikka uutta? Tärkeintä on kuitenkin, että koulu tulee kuntoon ja lasten on siellä hyvä olla, Sagulinit tuumivat.

Kunnan plussat löytyvät luonnosta

Suomen korkeimman veroprosentin jälkeenkään Kivijärvellä palvelut eivät koulun kunnostamisen lisäksi paranisi. Lääkäripäivystys on noin 60 kilometrin päässä Saarijärvellä, lääkärivastaanotto pyritään pitämään kaksi kertaa viikossa omassa kunnassa.

Kunnanjohtajan mukaan vapaa-ajanpalveluissa kuntalaiset ovat usein talkooapuna. Luonnonkauniiseen kotikuntaan ollaan silti tyytyväisiä.

– Kyllä täällä on ihan kaikki sopivat palvelut ja apua saa, kyllä minä olen oikein tyytyväinen ja kiitollinen.

– Luonto ja maisemat, koti järven rannalla. Myös kaverit on täällä niin senkin takia täällä on mukava olla.

– Kalastus ja metsästys, sitten meillä on pieni laskettelurinne, tenniskenttä on ihan uusi ja uimarantaa on saneerattu, kyliltä mainitaan.

Suomen ennätys saisi jäädä rikkomatta

Yksi kunnan suurista ongelmista on liki 17 prosentin työttömyys. Kunnanjohtaja arvelee, että parempi työllisyystilanne voisi jopa paikata valtionosuuden leikkaukset kunnan kassassa. 19-vuotias vastavalmistunut sähköasentaja ei usko ainakaan palkkatöitä löytyvän kotipitäjästä, ainoa vaihtoehto olisi yrittäjyys.

– Täällä olisi ihan mukava asua, mutta alalla ei ole hommia, joten Jyväskylään päin on todennäköisesti suunta, Teemu Paananen pohtii.

Kivijärvellä odotetaan nyt mielenkiinnolla kuntalaisille veronkorotuksesta järjestettävää keskustelutilaisuutta. Sagulinien yrityksessä ei ole vielä laskettu, mitä veronkorotukset yritykselle merkitsisivät. Selvää on, että kilpailua globaaleilla markkinoilla ne eivät ainakaan helpota.

– Toivottavasti keksittäisiin muita ratkaisuja, ettei lyötäisi Suomen ennätystä veroprosentissa!

Haastattelut Kivijärvellä teki Terhi Pirilä-Porvali.