Hyppää sisältöön

Stubb: Ville Niinistön suomettumispuheet ihmeellisiä

Vihreiden suomettumispuheet saivat pääministerin kummastelemaan vihreiden sananvalintoja.

Pääministeri Alexander Stubb tiedotustilaisuudessa 17. syyskuuta. Kuva: Yle

Vihreiden puheenjohtajan, Ville Niinistön lausunnot Financial Timesissa ja Vihreässä langassa  hallituksen suomettumisesta Fennovoima-hankkeen vuoksi olivat pääministeri Alexander Stubbille (kok.) liikaa.

– Suomettumistermi  on herkkä aihe ja ihmeellistä, kun se tulee suomalaisen suusta. Stubb sanoi hallituksen iltakoulun jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Ville Niinistö oli verrannut Fennovoiman ydinvoimalahankkeen etenemistä suomettuneeseen 1970-lukuun. Niinistön mielestä Suomen ulkopolitiikkaa eivät enää ohjaa omat arvot vaan halu tehdä, mitä Venäjä haluaa.

Pääministeri Stubb kehottaa nyt  pitämään pään kylmänä ja ottamaan rauhallisesti, sillä ydinvoimalahanke on pitkä prosessi.

Venäjä kauhistuttaa muitakin vihreitä

Myös europarlamentaarikko Heidi Hautala on kummastellut, miksi Fennovoiman osakas Rosatom ei ole EU:n pakotelistalla.  Keskiviikkoisessa tviitissään Hautala arvostelee  Fennovoima-päätöstä Venäjän mahdollisuudeksi laajentaa ydinvoimavaltaansa samaan aikaan kun se kohtelee naapureitaan aggressiivisesti.

Myös kansanedustaja Osmo Soininvaara  on blogissaan varoitellut, että Venäjä saattaisi käyttää Rosatomia ulkopolitiikkansa välineenä ja painostuskeinona Suomea kohtaan.