1. yle.fi
  2. Uutiset

Lämmin sää hellii luontoa, pihlajista ennätyssato

Lämmin alkusyksy on saanut luonnon kukoistamaan. Osa kasveista kukkii jo toistamiseen, pihlajanmarjasadosta on tulossa ennätyksellinen. Kuivuus on paikoin verottanut marja- ja sienisatoa.

Kotimaan uutiset
Runsaasti pihlajan marjoja.
Ilkka Kemppinen / Yle

Kesäisen kauniit syyspäivät ovat hellineet jälleen Lappia myöten. Kasvikuntaa lämpö ei juurikaan hetkauta, jotkut tosin saattavat kukkia toistamiseen, kertoo intendentti Leo Junikka Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

– Keväällä kukkivilla kasveilla voi olla jälkikukintaa. Esimerkiksi alppiruusu kukkii täällä Kaisaniemen puutarhassa nyt toistamiseen tänä kesänä.

Tämän syksyn luontoerikoisuus lienee pihlajanmarjojen ennätyssato. Yksi pihlaja voi tuottaa jopa yli sata kiloa marjoja, arvioi Metlan vanhempi tutkija Kauko Salo. Salo kannustaakin hyödyntämään pihlajanmarjoja soseissa, nektareissa, hilloissa ja mehuissa – karvasta makua voi taittaa esimerkiksi porkkanalla tai omenalla.

Lämpöä enemmän luonto on ihmeissään kuivuudesta. Puiden lehdet ovat monin paikoin alkaneet lakastua jo elokuun puolella. Myös marjastajat ja sienestäjät huomaavat kuivuuden vaikutuksen: avoimilla kasvupaikoilla esimerkiksi puolukan kukinta ja marjonta ovat olleet heikkoja.

Lapissa eletään parhaillaan parasta ruskasesonkia. Lämpimän kesän ansiosta kasveissa on ruskan ainekseksi tarvittavaa sokeria.

– Kauniit syysvärit syntyvät siitä, että on yöhalloja eikä sada paljoa. Silloin värit säilyvät kirkkaina, kertoo intendentti Leo Junikka.

Yöhalloja on luvassa etelää myöten. Säätyyppi muuttuu lähipäivinä pohjoisesta alkaen kylmemmäksi.

Lue seuraavaksi