1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

THL:n asiantuntija: Ebola-uhrien määrä saattaa kymmenkertaistua

THL:n tantuntatautiosaston johtajan mukaan Ebola-alueen koko terveydenhuoltojärjestelmä on saatava uuteen iskuun. Muutoin perussairauksiin voi menehtyä enemmän ihmisiä kuin itse Ebolaan.

Mika Salminen.
Yhdysvallat arvioi, että Länsi-Afrikan ebola-ebidemia on jo riistäytymässä käsistä. Jouluun mennessä jopa neljännesmiljoonaa kuolee tautiin, jollei siihen puututa nykyistä ripeämmin. THL:n tartuntatautiosaston johtaja Mika Salminen kertoo, voiko ebola muuttua laajaksi epidemiaksi.

THL:n tartuntatautiosaston johtaja Mika Salmisen mukaan Ebola-epidemia vaatii Länsi-Afrikassa vielä tuhansia ihmishenkiä ennen kuin tuhoisa tauti viimein talttuu.

– Kyseessä on kiistatta koko historian vakavin Ebola-epidemia. Alueella on käytännössä täysi kriisi päällä, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Salminen toteaa.

Guineaa, Liberiaa, Sierra Leonea, Nigeriaa ja Senegalia vaivaavaan verenvuototautiin oli viime viikkoon mennessä sairastunut noin 4 800 ihmistä. Heistä lähes 2 400 on kuollut. Määrä kasvaa edelleen – joidenkin arvioiden mukaan Ebolaan kuolee jouluun mennessä jopa neljännesmiljoona ihmistä. Myös Salminen toteaa, että jos torjuntatoimia ja kriisinhallintaa ei Ebola-alueella saada hallintaan, tulevat luvut kasvamaan huomattavasti.

– 10-kertaistuminen on täysin mahdollista, hän sanoo.

Ebolan vaatima valtava uhrimäärä johtuu Salmisen mukaan muun muassa Ebola-alueen terveydenhuollon heikoista järjestelmistä. Maissa ei ole osattu valmistautua epidemiaan, ja kapasiteetit ovat loppuneet nopeasti kesken. Ennestäänkin heikko terveydenhuolto on nyt romahtamispisteessä.

– Monessa maassa synnytyksissä, tai ihan tavallisissa sairauksissa, kuten malariassa tai ripulissa, ei ole ollut mahdollisuutta päästä sairaalaan. Terveydenhuollon kapasiteetti on saatava sille tasolle, joka vaaditaan tämän epidemian torjuntaan. Sitä ennen nämä muut sairaudet voivat aiheuttaa vielä enemmän kuolleisuutta ja sairautta kuin itse ebola, Salminen sanoo.

Ilmateitse leviävä Ebola "tieteisjännäri-tasoa"

Tällä hetkellä Ebola leviää kehoneritteiden välityksellä. Amerikkalaislehdissä on arveltu, että virus voisi muuttua ilmateitse leviäväksi. Salminen ei kuitenkaan usko tartuntatavan muuttumiseen.

– Sanon suoraan, että se on hieman tieteisjännäri-tasoa. Ebola on ollut 1970-luvun puolivälistä alkaen epideemisenä Afrikassa, joten siitä on pitkä kokemus. Mitään viitteitä tartuntatavan muuttumisesta ei ole. On hyvin vähän esimerkkejä sellaisista tilanteista, jossa virus totaalisesti muuttaisi tartuntatapaansa, Salminen sanoo.

Punaisen Ristin tänään torstaina aloittama Nälkäpäiväkeräys kerää tänä vuonna varoja myös Ebola-alueille. Salminen muistuttaa, että alueelle tarvitaan kipeästi monenlaista apua.

– Suurin tarve on terveydenhuollon henkilökunnasta, järjestyksen valvonnasta, ja logistiikasta, kuten avustusmateriaalien, lääkkeiden ja suojavälineiden paikalle saamisesta, Salminen sanoo.

– Paljon apua tarvitaan myös paikallisen väestön asenteiden kääntämisessä. Luottamus kansainvälisiin järjestöihin ja paikallisiin viranomaisiin on ollut heikkoa. Nyt paikallinen väestö on saatava huomaamaan, että epidemian talttumiseksi tarvitaan koko yhteisön apua, hän jatkaa.