Hyppää sisältöön

Viisi vinkkiä syyspuutarhaan

Mitä puutarhassa, kasvimaalla ja parvekkeella kannattaa tehdä syksyisin? Puutarhuri Marianne Lönnberg antaa vinkkejä.

Marianne Lönnberg.
Puutarhuri Marianne Lönnberg kertoi Aamu-tv:ssä, mitä puutarhassa kannattaa syksyllä tehdä.

Mitä puutarhassa kannattaa nyt tehdä?

Syksyllä tehdyt työt helpottavat kevään kiirettä. Nyt on hyvä aika istuttaa kasveja. Kesän jäljiltä on helppo arvioida kokonaisuutta, onko piha esimerkiksi kaivannut jotain väriä. Syksyllä on otolliset kasvuolosuhteet etenkin puille ja pensaille, koska on lämmin, eikä aurinko porota liikaa. Ehkä aremmat jaloruusut ja kärhöt kannattaa kuitenkin jättää kevääseen. Ja kevättä varten on hyvä aika laittaa vaikkapa tulppaanin sipuleita. Niiden istutussyvyys on 2-3 kertaa sipulin korkeus.

Kuinka syyslannoitus onnistuu?

Tässä vaiheessa ei enää kannata antaa kasvua lisääviä lannoitteita, kuten typpeä. Onnistunut syyslannoite auttaa kasvin talven yli ja sitä kautta parantaa ensi vuoden satoa ja kukintaa. Lannoite kannattaa laittaa kosteaan ja kevyesti möyhittyyn maahan. Lannoituksen ajoitus vaihtelee sen perusteella, missä päin Suomea asuu. Tärkeintä olisi, että kasvit eivät olisi vielä tuleentuneet, eli valmistautuneet talvea varten.

Kasvimaan syyspuuhat?

Kasvimaalla on tietenkin sadonkorjuuta. Maan muokkauksen voi tehdä nyt. Jos on raskasta savimaata, sen voi kääntää talveksi isoille muhkareille, jotka murenevat viimeistään kevään mittaan. Savimaata voi parantaa myös lisäämällä siihen eloperäisiä aineita ja hiekkaa. Jos on ollut pitkään kasvimaa, jossa kaikki kasvit eivät tunnu viihtyvän, voi tässä vaiheessa teettää halutessaan maa-analyysin. Siinä saa selville maalajin ja PH:n, mikä auttaa suunnitellessa ensi kesän istutuksia.

Kuinka nurmikkoa hoidetaan?

Nurmikkoa ei kannata unohtaa, sillä myös sen voi lannoittaa. Nurmi lannoitetaan typpeä sisältävällä aineella, sillä nurmi tarvitsee kasvun tukemista pitkälle syksyyn. Vielä kannattaa leikata, mutta talvea vasten nurmi tulisi jättää muutaman sentin tavallista korkeammaksi. Haravoinnista on monia mielipiteitä, mutta itse jättäisin pienemmät lehdet nurmikolle. Ruohonleikkurilla silputessa niistä saa ravinnetta. Isommat lehdet voisi viedä kompostiin ja maanparannukseen, jotta maahan ei jäisi muhimaan mitään tauteja.

Millaisia vinkkejä pienelle pihalle tai parvekkeelle?

Jos ei ole omaa isompaa puutarhaa, voi syksyllä tehdä värikkäitä asetelmia koreihin. Esimerkiksi syklaami kestää vähän kylmääkin ja sitä saa eri väreissä. Koristekaalikin sopii asetelman keskelle. Reunoille voi ryhmitellä kausikukkia, kuten kanervaa. Koristeena voi käyttää pikkukurpitsoita, käpyjä ja sammalta. Risuista näppärä tekijä niputtaa vaikka koristelinnun.

.
.