Tutkimus: Makeutusaineet saattavat lisätä diabeteksen riskiä

Tiedemaailmassa tutkimustulokset on otettu varovaisesti vastaan. Ravintoasiantuntijoiden mielestä tutkimustulokset eivät ole riittävän kattavat, jotta niiden perusteella voisi vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Ulkomaat

Keinotekoiset makeutusaineet saattavat lisätä riskiä sairastua diabetekseen, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan makeutusaineet muuttavat suoliston bakteeritasapainoa.

Makeutusaineita on perinteisesti pidetty sokeria terveellisempänä vaihtoehtona.

Israelilaistutkijoiden tekemässä tutkimuksessa tutkittiin sakariinin, sukraloosin ja aspartaamin vaikutusta pääasiassa hiirten elimistöön. Tutkimukseen osallistui myös pieni joukko ihmisiä.

Hiiret jaettiin kolmeen ryhmään. Yhden hiiriryhmän veteen sekoitettiin makeutusaineita, yhdelle annettiin sokerivettä ja yhdelle annettiin pelkkää vettä. 11 viikon päästä kaikille hiirille annettiin sokeria. Makeutusaineita saaneiden hiirten verensokeri nousi korkeammalle kuin sokeria tai pelkkää vettä saaneiden hiirten. Tutkijoiden mukaan tämä osoittaa makeutusaineiden aiheuttavan häiriöitä hiirten kyvyssä käsitellä sokeria.

Tutkijat jatkoivat kokeitaan myös ihmisillä. Vajaan 400 ihmisen kyselytutkimuksessa makeutusaineita paljon käyttävillä ihmisillä todettiin muita korkeammat sokeriarvot.

Tutkijat myös antoivat viikon ajan sakariinia seitsemälle vapaaehtoiselle, jotka eivät normaalisti käyttäneet makeutusaineita. Neljän vapaaehtoisen elimistön kyky käsitellä sokeria heikkeni viikon aikana. Myös heidän suolistojensa bakteeritasapaino muuttui merkittävästi.

Tulokset otettu varovaisesti vastaan

Tutkimuksesta riippumattomat asiantuntijat ovat huomauttaneet, että tutkimuksen perusteella ei vielä kannata alkaa muuttaa ruokailutottumuksia.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema Glasgow'n yliopiston professori Naveed Sattar korostaa, että aiemmat tutkimukset eivät ole osoittaneet yhteyttä kevytjuomien ja diabeteksen välillä.

– Nämä tulokset eivät saisi minua valitsemaan sokeripitoisia juomia kevytjuomien sijaan, Sattar kommentoi israelilaistutkimusta.

Tutkijat peräänkuuluttavat lisää tutkimuksia makeutusaineiden vaikutuksista.

Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona.

Lähteet: Reuters, AFP, AP