1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vapaavuori: Ville Niinistön ulostulo pohjanoteeraus ja rimanalitus

Elinkeinoministeri esittää torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa, että Fennovoiman ydinvoimalan periaatepäätöstä muutetaan niin, että yhtiö voi toteuttaa hankkeen venäläisen Rosatomin kanssa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori Suomen suurimman jätevoimalan vihkiäisissä 17. syyskuuta Vantaalla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) tuomitsee ympäristöministeri Ville Niinistön suomettumispuheet jyrkästi. Niinistö sanoi keskiviikkona talouslehti Financial Timesin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Suomen ulkopolitiikkaa eivät ohjaa omat arvot, vaan pyrkimys toimia Venäjän toiveiden mukaan. Hän näki hallituksen ydinvoimalinjauksissa suomettumisen henkeä.

– Kyllä tämä Ville Niinistön ulostulo oli varmaan viimeaikaisista ulostuloista kaikkein pahin pohjanoteeraus ja rimanalitus. On kovin hämmentävää puhua suomettumisesta ja tämän tyyppisistä asioista ottaen huomioon esimerkiksi se, että itse olen ollut pitkään vankka Nato-jäsenyyden kannattaja. Se ajatus ei taida nauttia Venäjän luottamusta, Vapaavuori sanoi Radio 1:n Ykkösaamussa tänään torstaina.

Niinistön mukaan Suomi näyttäytyy oudossa valossa Euroopan unionissa, jos se panostaa yhteisten Venäjä-pakotteiden keskellä Pyhäjoelle rakennettavaan ydinvoimalaan, jonka rakentaja on venäläinen. Hänen mukaansa Suomi lisää energiariippuvuuttaan Venäjästä.

"Kansainvälinen tilanne on punnittu huolellisesti"

Vapaavuoren mukaan kansainväliset poliittiset tilanteet on huomioitu ydinvoimalaluvan käsittelyssä, ja ne ovat vaikuttaneet siihen.

– Totta kai niitä on harkittu ja punnittu hyvin huolellisesti ja hyvin monesta eri näkökulmasta. Hyvin pitkälle siihen liittyen Fennovoiman hankkeelle on asetettu 60 prosentin kotimainen omistusedellytys. Ehtoa ei ole koskaan aikaisemmin asetettu Suomessa. Se liittyy osin vallitsevaan kansainvälispoliittiseen tilanteen. Eli kyllä vaikuttaa. Kyllä on harkittu.

Vapaavuori muistuttaa, että ydinvoimala rakennetaan useiden vuosikymmenten tarpeisiin. Valtioneuvosto käsittelee Fennovoiman ydinvoimalalupahakemusta yleisistunnossaan torstaina. Ydinvoimalan periaatepäätöstä muutetaan niin, että yhtiö voi toteuttaa hankkeen venäläisen Rosatomin kanssa.

"TVO-luvan pöydälle pyytämisessä ei mitään kummaa"

Valtioneuvoston istunnossa on esillä on myös Teollisuuden Voiman ydinvoimalalupa. TVO:lla on voimassaoleva lupa neljännen reaktorin rakentamiseksi Olkiluotoon. Luvan määräaika umpeutuu ensi kesään mennessä, ja TVO on hakenut hallitukselta lisäaikaa reaktorin rakentamiseen.

Vapaavuori aikoo kuitenkin esittää, että lisäaikaa ei myönnetä. Sosiaalidemokraatit on ilmoittanut, että puolue haluaa TVO:n jatkoaikahakemuksen eduskuntaan. Se aikoo pyytää asian valtioneuvoston istunnossa pöydälle.

Vapaavuori ihmetteli eilen keskiviikkona sosiaalidemokraattien poikkeuksellista käyttäytymistä kysymyksessä. Hän huomautti, että olisi hyvän hallinnon mukaista käsitellä muutoshakemukset yhtäaikaisesti. Tänään Radio 1:n Ykkösaamussa hän oli sovinnollinen.

– Meillä on hyvin vakiintunut käytäntö siitä, että minkä tahansa asian ollessa ensimmäistä kertaa valtioneuvoston istunnossa, sen voi ottaa pöydälle. Siinä mielessä tässä ei ole mitään kummempaa. Paljon pienempiäkin asioita jätetään pöydälle, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori vakuuttaa.

Hän kuitenkin huomautti, että asia on ollut tiedossa pitkään, ja hän on tiedottanut siitä sosiaalidemokraateille käsittelyn edetessä moneen otteeseen.

– Ei tässä mitään uutta ja yllättävää heille pitäisi olla.

Uusia rakennuslupia seuraavalla vaalikaudella?

Kun hallitus vuonna 2010 päätti Fennovoiman ja TVO:n ydinvoimalaluvista, se hylkäsi Fortumin ydinvoimalupahakemuksen. Voisiko Fortum saada luvan seuraavalta hallitukselta?

– Sitä on ihan mahdoton ennakoida. Kuten historiastakin tiedetään, monissa hallitusohjelmaneuvotteluissa on käyty tiukkoja keskustelua ja vääntöä siitä, miten ylipäätään ydinvoimaan suhtaudutaan, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoi Radio 1:n Ykkösaamussa torstaina.

– On toki selvää, että jos tässä nyt sitten jää yksi tai pahimmassa tapauksessa kaksi jo myönnettyä lupaa käytännössä toteutumatta, niin seuraavan hallituksen joka tapauksessa pitää miettiä, miten se sähköntuotantokapasiteetin vaje korvataan. Silloin on luonnollista keskustella muun muassa siitä, myönnetäänkö ensi vaalikaudella uusia lupia.